Može li se rat protiv ambrozije uopće dobiti?

Ambrozija je jedna od najneugodnijih biljaka za alergičare i vrlo male količine peluda mogu izazvati snažne alergijske reakcije. Tijekom kolovoza i rujna koncentracija peluda ambrozije veća je i 20 puta od količine potrebne za izazivanje alergijske reakcije.

Za rubriku “Pitanja i odgovori” portala eMedjimurje.hr dobili smo pitanje čitatelja vezano uz ambroziju na području između Strahoninca i Nedelišća. Čitatelj je primijetio da na spornim zemljištima raste nepokošena ambrozija, u punom cvatu te neometano prijeti svim alergičarima!


Odgovor na upit nam je stigao iz Općine Strahoninec:

Poštovani,

Uvidom u priložene slike radi se o zemljišnim česticama katastarske općine Strahoninec. Iste čestice nisu u vlasništvu Općine, stoga je komunalni redar vlasnicima  zemljišnih čestica uputio pismena upozorenja na obvezu uklanjanja ambrozije, korova i visokih trava.Vlasnik prve čestice  sanirao je ambroziju, dok  je vlasnik druge čestice napomenuo da će ambroziju na svojoj čestici sanirati tokom drugog tjedna, iz razloga što je trenutno na godišnjem odmoru. Ukoliko vlasnik iste čestice ne izvrši gore navedeno, komunalni redar Općine prijavit će ga Upravnom odjelu za gospodarske djelatnosti Odsjeku za poljoprivredu i turizam Međimurske županije.

S poštovanjem,
Općina Strahoninec
Komunalni redar

Nenad Topličanec


Ovim pitanjem našeg čitatelja dolazimo do sljedećeg – da li se rat protiv ambrozije uopće može dobiti?

Neobrađene njive uglavnom su pod korovom ambrozije, takva polja vidljiva su u cijeloj našoj županiji. Nažalost, vlasnici ne mare i ne žele ih pokositi, a gradske ili općinske službe ih ne mogu dirati jer se radi o privatnom vlasništvu. Pisanje kazni se očito pokazalo neučinkovitom metodom suzbijanja ambrozije jer radi se o iznosima i do nekoliko puta nižim od troškova košnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije