Dekanica MEV-a tvrdi da u zapošljavanju sina nema ničeg spornog

O dekanici Međimurskog veleučilišta (MEV) Nevenki Breslauer se u medijima pisalo kako je u posljednjih nekoliko godina donijela nekoliko spornih odluka kojima je pogodovala sebi, članovima obitelji, rodbini i prijateljima.

Kao što smo već pisali krajem srpnja, Međimursko veleučilišto ponovno se našlo pod povećalom zbog sumnji u nepotizam. Sin dekanice Nevenke Breslauer zaposlen je u toj ustanovi kao predavač s područja računarstva, točnije informacijskih sustava, i to na neodređeno vrijeme. O tome da dekanica planira zaposliti sina pisao je još u ožujku na svojoj internetskoj stranici dr. sc. Dejan Vinković. Istaknuo je da je dekaničin sin 2010. diplomirao na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, da bi uskoro dobio posao na Veleučilištu kao vanjski suradnik za održavanje vježbi iz kolegija “Primjena računala”.

U listopadu 2013. dobiva i naslovno nastavno zvanje predavača za područje tehničkih znanosti. – Kako je moguće da netko osposobljen za nastavnika u prva četiri razreda osnovne dođe do predavača na visokom učilištu? – upitao je tada Vinković. U prosincu je MEV raspisao i natječaj za radno mjesto nastavnika. Povjerenstvo imenovano od strane Stručnog vijeća utvrdilo je da natječajna dokumentacija dekaničina sina, koji se jedini prijavio, nije bila propisno zatvorena i da nedostaje preslika diplome, pa je prijavu ocijenilo nepotpunom.

Stručno vijeće je potom prijavu ipak uvažilo, no odluku o zaposlenju nije donijelo. Kako Povjerenstvo nije odustajalo od svoje odluke, dekanica je sazvala Stručno vijeće koje je razriješilo članove Povjerenstva i izabralo novi sastav, koji procjenjuje da je s prijavom sve u redu i da Breslauer može početi raditi od 1. kolovoza.

Dekanicu se proziva da je zaposlila sina mimo zakona jer navodno nije imao uvjete za nastavno zvanje predavača. Ona u izjavi za Večernji list tvrdi da je procedura ispoštovana. – Nepotizma u zapošljavanju nastavnog osoblja ne može biti jer kandidati trebaju prethodno zadovoljiti zahtjeve za izbor u zvanje, i o tome je raspravljao i Etičko povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti – ističe N. Breslauer.

Uprava za visoko obrazovanje, dodaje dekanica, u dopisu ističe da je izbor u zvanje kandidata neupitan i da Povjerenstvo ne može razmatrati izbor u zvanje jer time prelaze svoje ovlasti. – Kako svi članovi Povjerenstava nisu potpisali zapisnike, predsjednik nije bio u mogućnosti dostaviti zapisnik, što znači da nisu obavili dobiveni zadatak. Stručno vijeće ih je razriješilo dužnosti i formiralo novo Povjerenstvo. Na Stručnom vijeću većinom glasova (osim dvoje članova iz razriješenog Povjerenstva) potvrdilo je preimenovanje naslovno-nastavnog izbora u nastavno zvanje, a time i primanje kandidata u kumulativni radni odnos od 50 posto – navodi dekanica.

Dodaje da je izabrani predavač kao vanjski suradnik protekle tri godine radio na Visokoj školi u Bjelovaru, Veleučilištu u Varaždinu, Sveučilištu Sjever i Međimurskom veleučilištu, da je objavio četiri znanstvena rada i nekoliko stručnih iz računarstva te da je na trećoj godini doktorskog studija na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Studenti će, uvjerava, dobiti stručno i znanstveno znanje prema EU normama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije