Obljetnica smrti prečasnog Stjepana Slavičeka

Na jučerašnji dan (ponedjeljak, 4. kolovoza) 1999. godine u svećeničkom domu u Zagrebu, preminuo je prečasni Stjepan Slaviček, posljednji hrvatski župnik u Razkrižju u susjednoj Sloveniji. Večeras je u župnoj crkvi Svetog Roka u Draškovcu, Slavičekovoj rodnoj župi za njega služena Sveta misa na kojoj su se rodbina i štovatelji prisjetili i pomolili za pokoj duše ovog velikog sina Hrvatske i Međimurja, a prije mise pohodili su na župnom groblju njegovo zemaljsko počivalište.

Prečasni Stjepan Slaviček u Razkrižju koje je vjekovima pripadalo Zagrebačkoj nadbiskupiji, a potom i Varaždinskoj biskupiji, župnikom je bio od 1954. do 1994. godine, kada je fizički i pravno protjeran iz Slovenije, a uskoro ga je zamijenio župnik Slovenac, Marijan Rola.

Posljedice maltretiranja u Razkrižju ostavile su traga na prečasnom Slavičeku, koji je nekoliko godina obavljao svećeničku službu u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Shrvan bolešću i svjestan kako ga nitko iz Hrvatske nije štitio kada je u Rakrižju ranih 90-tih prošlog vijeka prolazio “kalvariju”, braneći pravo da župa ostane pod patronatom hrvatske biskupije i da se kao i do tada Svete mise služena hrvatskom jeziku, blago je u gospodinu preminuo 4. kolovoza 1999. na spomendan Ivana Marie Viannea, zaštitnika svećenika.

Nakon Slavičekova odlaska iz Razkrižja u župnoj crkvi, na zvonima, oltarima, klupama, vitrajima i groblju uklonjeni su svi hrvatski napisi i nikada se više nije služila misa na hrvatskom jeziku, premda i dana danas u Razkrižju živi najviše Hrvata koji su se morali izjasniti kao Slovenci da bi sačuvali radna mjesta i druga prava kao slovenski državljani.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije