Proštenje Gospe Snježne u Merhatovcu

Merhatovec i Merhatovčani na veliko se pripremaju za sutrašnje proštenje Majke Božje Snježne ili Gospe Snježne koja se slavi 5. kolovoza i kojoj u spomen su mještani podigli lijepu kapelu u središtu naselja. Središnja svečanost je svečana proštenjarska Sveta misa koja započinje u 11 sati, a poslije mise su proštenjarska događanja i druženja.

Slaveći Gospu Snježnu, proštenjari će proslaviti i Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja na čiju su slavu i ponos podigli kapelu u kojoj se jednom godišnje služi sveta misa, u svibnju i listopadu se mole Marijine pobožnosti, a često puta se vjernici u njoj skupe na molitvama za druge nakane. Kamen temeljac za kapelu u Merhatovcu položen je 5. kolovoza 2015. godine, a blagoslovio ga je monsinjor Antun Perčić, tajnik Varaždinske biskupije.

Kapela u Merhatovcu je blagoslovljena odnosno posvećena 5. kolovoza 2007. godina po rukama varaždinskog biskupa monsinjora Josipa Mrzljaka, a izgrađena je najvećim zalaganjem i darovima obitelji Ivana Mesarića, novcima i donacijama Stjepana Horvatića, vjernika, tvrtki i pomoći Župe Selnica i ondašnjeg župnika velečasnog Josipa Horvata.

Milošću Božjom kapela u Merhatovcu je jedna od rjetkih, a možda i jedina u Hrvatskoj koju su u jednom danu pohodila dva biskupa, Josip Mrzljak i Juraj Jezerinac i jedan nadbiskup Nikola Eterović, na što su u Merhatovcu izuzetno ponosni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije