“Pinkleci” u Čakovcu na Porcijunkulovo

“Pinklec” – zavičajno društvo Međimuraca Karlovačke županije, posjetilo je u subotu u Čakovcu Porcijunkulovo, vjersko-kulturno-zabavno-gospodarsku manifestaciju, te su dvanaestoročlanu delegaciju iz Karlovca primili u Međimurskoj županiji župan Josip Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović.

Budući da je župan Posavec prošle godine bio gost Pinklecu u Karlovcu na manifestaciji “Dan Međimurja u Karlovcu”, te je podržao i druge aktivnosti, sada je rekao da mu je drago da je zavičajna udruga Pinklec tako aktivno, jer da se zna da sada nisu lagana vremena za udruge.

Uz tvrdnju da treba biti uporan i da se uz zajedništvo može puno napraviti rekao je: “Imate apsolutno moju riječ da ćemo vam pomoći da nam suradnja bude još bolja i jača”. Pri tom je podržao ideju da se već ove jeseni uključi u natjecanje u kuhanju bograča, jela iz kotlića koji se kuha od više vrsta mesa, te mu je bilo drago kada je čuo da se o mogućem dvoboju pozitivno izrazio i karlovački župan Ivan Vučić.

Moramo priznati da je još veći interes za natjecanje pokazao njegov zamjenik Vidović, koji je izazvao jednog od Vučićevih zamjenika, jer, kako je rekao: “Ja već imam iskustvo u kuhanju bograča i svi moji bograči, što je najvažnije, uvijek su bili jestivi”. Gosti su Posavcu i Vidoviću predstavili neke od članova, čime se bave u Karlovcu, te je potpredsjednica Vesna Horvat rekla da mogu biti ponosni na svoje Međimurce u Karlovcu, jer su mnogi tamo jer su gradili Karlovac i na mnoge druge važne načine doprinose dobrobiti sredine u kojoj sada žive.

Na poziv Pinkleca predstavio se i profesor Josip Bajuk, otac kantautorice i etnologinje Lidije Bajuk, čiji je put obrnut, rodio se u Karlovcu, jer se majka Međimurka doselila u Karlovac i tamo potom udala, ali se vratila u Međimurje i Josip je Međumurac koji voli Karlovac i nerijetko ga posjećuje.

U svom je govoru za Međimurje imao cjeli jedan pušlek superlativa “naj”, jer je Međimurska županija najsjevernija, najmanja, najuređenija, u smislu da do svake kuće u Međimurju dolazi asfaltni put, te vodovodna, električna, plinska i telefonska mreža. Dalje je argumentirao s više primjera da stereotipi kako su Međimurci najradišniji, najšparniji, najzaljubljeniji u svoj zavičaj i svoje obitelji, jednostavno nisu bez osnove.

Uz podatak da u Međimurju živi 96 posto Hrvata ustvrdio je, kud puklo da puklo, da je Međimurje najhrvatskija županija. Naj-u da su međimurske pjesme najljepše dodao je da je taj narodni genij čudo planetarnih dimenzija, a za kraj je prof. Bajuk ostavio naj po kojem je Međimurje najgušće naseljena županija sa 164 stanovnika na četvorni kilometar, te je ustvrdio da bi nas u Hrvatskoj, bez dijaspore, bilo deset milijuna da je takva naseljenost i drugdje.

Predsjednik Pinkleca Željko Tomašić pokušao mu je parirati dosjetkom, da je župan Posavec najmlađi i najsposobniji župan u Hrvatskoj, ne nije nebitno za nježniji spol da je i najzgodniji k tome neoženjeni župan, netko je dobacio i najštedljiviji, a Tomašić je tada ispričao detalj iz 2012. godine kada je Posavcu, koji je tada bio zamjenik župana, iznio ideju da osnuje udrugu Pinklec, a njegov je odgovor bio “a kaj čekate”, pa ta podrška traje i dalje.

Najmlađi član Pinkleca Leonard Volarić Horvat, student iz Karlovca koji jako voli Međimurje, uručio je županu Posavcu dar Grada Karlovca, zidni sat s reljefom stare karlovačke gradske jezgre, a župan je svim članovima Pinkleca koje je primio poklonio po jednu šalicu s veselim međimurskim motivima.

Prve bi jutarnje kavice ili čajevi iz tih šalica trebale biti novi poticaj za suradnju, a cilj te suradnje nije samo druženje već i uspostavljanje čvrste kulturne i gospodarske veze, o čijim se mogućnostima također razgovaralo. Sve je ipak završilo šalom. Poznato je da za Međimurce vele da su to “oni kaj su si dobri s Hrvatima”, a budući da je župan upravo išao u Donji Vidovec, gdje se kao turistička atrakcija koristi nematerijalnu kulturna baština ispiranje zlata, rekao je:

“Eto imamo zlato, naftne bušotine i plin, spremni smo proglasiti monarhiju Međimurje”, a na pitanje, što je s izlazom na more, odgovor je glasio, imamo dva mora, dva akumulacijska jezera.

Tvrtka Međimurje plin sponzorirala je dolazak karlovačkih Međimurca u Čakovec, a za vrijeme ručka izmijenjeno se niz ideja suradnje dviju županija, te su zacrtane smjernice za naredne aktivnosti Pinkleca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije