Peludna prognoza od 1. do 7. kolovoza: Dominira kopriva

Novost u peludnoj situaciji međimurskog zraka u proteklih sedam dana jest izostanak peludnih zrnaca drvenastih biljnih vrsta. Drvenaste biljke završile su svoj vegetacijski ciklus cvatnje i njihove peludi u zraku neće biti do iduće godine.

Pelud trava prisutna je u niskoj koncentraciji sa manje od 5 zrnaca/m3 zraka. Korovne biljke nalazimo u visokoj koncentraciji s više od 50 zrnaca/m3. Trenutno brojčano dominira kopriva. Tijekom kolovoza očekuje se pad intenziteta cvatnje kopriva, a porast cvatnje ambrozije, tako da ukupni udio korovne peludi u zraku ostaje na visokoj razini.

Trenutno je udio peludi ambrozije nizak, s tek nekoliko zrnaca u uzorcima jer biljke na području Međimurja uglavnom još nisu procvale. Cvatnji ambrozije odnosno širenju njene peludi zrakom pogoduje sunčano i toplo te suho i vjetrovito vrijeme. Kako je poboljšanje vremenskih prilika u vidu izostanka padalina i povišenja temperature zraka najavljeno za idući tjedan, očekuje se značajni porast koncentracije peludi ambrozije te se upozoravaju alergičari na pravovremeno poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije