Protiv nasilja u obitelji: Započeo projekt “Nikad nije kasno”

Ovih dana započeo je projekt “Nikad nije kasno” koji provodi Udruga Zora zajedno sa partnerima Sigurnom kućom Čakovec i Centrom za socijalnu skrb sa svojom podružnicom Obiteljski centar. Projekt podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske u visini od 20.000 kn.

Samo obiteljsko nasilje ne započinje i ne završava na uzrokovanju i nanošenju fizičkih boli i ozljeda, nego se u njega ubrajaju i mnogo skriveniji načini ophođenja kao što su psihičko, ekonomsko, seksualno nasilje. U našem društvu često se samo fizičko nasilje prepoznaje i smatra ozbiljnim, dok se prema drugim oblicima i vrstama nasilja gleda sa podsmijehom.

No, svi oblici nasilja u obitelji jednako su destruktivni po osobu, obitelj i društvo u cjelini. U sklopu projekta svi partneri će zajedno djelovati i održati razne edukativno-informacijske aktivnosti za prepoznavanje, suzbijanje i prevenciju svih oblika nasilja u obitelji u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu.

Ciljevi projekta su informiranje stanovništva Međimurske županije o uslugama i mjestima (udrugama/institucijama) gdje mogu besplatno koristiti vezano uz zaštitu i prevenciju nasilja u obitelji, kao i prepoznavanje i prevencija različitih oblika nasilja u obitelji.
Zajedno se moramo potruditi u širenju točnih informacija i rušenju predrasuda i mitova vezanih uz obiteljsko nasilje, kao i sve oblike nasilja u obitelji.

Nikad nije kasno za djelovanje, nikad nije kasno za izaći iz kruga nasilja, novi početak je moguć i svi imamo pravo na život bez nasilja. Sve to neophodno je da društvo u cjelini napokon pogleda istini u oči i pojmi obiteljsko nasilje kao problem koji se tiče svih nas, a čije je rješavanje uistinu neodgodivo.

Udruga Zora, Centar za socijalnu skrb i Centar za socijalnu skrb podružnica Obiteljski centar, Sigurna kuća i ostali suradnici raditi će sa korisnicima/cama koje će se javljati tijekom projekta, kako bi im pomogli sukladno njihovim problemima i potrebama vezanim uz obiteljsko nasilje.

Pozivaju sve koji trebaju pomoć vezano uz obiteljsko nasilje da se u Međimurskoj županiji jave:

112 – Jedinstveni broj za hitne službe na koji možete prijaviti hitnu situaciju, nesreću ili prijetnju za ljudske živote, imovinu, okoliš i kulturna dobra.

192 – Policiju, za hitnu intervenciju u slučajevima nasilja

040 391 120 – Centar za socijalnu skrb Međimurske županije, ako želite dogovoriti sastanak s djelatnicima Centra vezano za razvod, povjeravanje djece, nasilje u obitelji, ili bilo koje drugo pravo vezano za Obiteljski i Zakon o socijalnoj skrbi

Podružnica Obiteljski centar – Centar za socijalnu skrb pruža usluge savjetovanja (psihologinja, pravnica, socijalna radnica), 040 395 927, email: obiteljski.centar.medjimurske.zupanije@ck.t-com.hr

Sigurna kuća Čakovec, Dom za žrtve obiteljskog nasilja – pruža uslugu privremenog smještaja žrtvama obiteljskog nasilja, odraslim osobama i djeci, a smještaj se osigurava putem CZSS-a.

Udruga Zorawww.udrugazora.hr, organizira edukacije o prepoznavanju i prevenciji nasilja u obitelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije