Po svom nutritivnom sastavu, lubenica je idealna dijetetska namirnica. Od minerala sadrži kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij i željezo, a osvježavajući okus lubenici daju jabučna i limunska kiselina.
Koristi se i kao diuretik, snižava udio kolesterola i visok krvni tlak, ublažava tegobe u slučaju čira na želucu.
Lubenica i menta
Sastojci (za 5 osoba): 800g lubenice, ¼limuna, 25 g smeđeg šećera, grančice mente, 25 ml konjaka
Priprema: Lubenicu očistite, nasjeckajte na kockice i složite redom u veću posudu. Svaki red lubenice prelijte limunovim sokom, posipajte smeđim šećerom i listićima svježe mente. Na kraju prelijte konjakom. Usitnite u multipraktiku, dobro ohladite i poslužite.
Salata od lubenice s lješnjacima
Sastojci: 50g lješnjaka, 1 kg očišćene lubenice, 150 g zelene salate, 150 g malina
Za preljev: 150 g malina, 2-3 žličice soka limete, 1 žličica smeđeg šećera, 50 ml ulja od lješnjaka
Priprema: Lješnjake ispecite na teflonskoj tavi, očistite od opne i nasjeckajte na krupnije komade. Lubenicu narežite na kocke. U posudi za posluživanje pomiješajte lubenicu, zelenu salatu i maline. Sve prelijte prethodno umiješanim preljevom od malina. Posipajte nasjeckanim pečenim lješnjacima.