Svaki tjedan predstavljamo jedno vino tjedna po izboru i opisu sommeliera Kristijana Gačala, koji je zajedno s ekipom eMedjimurja posjetio podrume 15 etabliranih međimurskih vinara, od koji ćemo istaknuti tjedno po jedno vino koje nas se dojmilo.
Vino ovog tjedna je:
SIVI PINOT 2012.
BOJA – unikatna, ružičasto zlatna, gotovo mjedenasta
MIRIS – pritajen citrus sa finom nijansom dima i pokošenog sijena
OKUS – evidentna žuta dinja, osvježavajuća i dugotrajna. Na retrookusu se osjeti porijeklo teroirra sa notom zemljastog. Čistokrvan Sivi pinot.
HRANA – bijelo meso peradi, lungić, riba na salatu, fazan i/ili sitna divljač
– Kerman vina prisutna su u gotovo svakoj susjednoj županiji te u nekoliko mjesta i gradova u dalmatinskoj regiji, a izvan granica Lijepe naše tu se pokazala kao izvrsna publika iz gradova Graza, Beča te Slovenije. Kontrolirano zemljopisno porijeklo ( KZP ) je etiketa koju mora nositi svako vino u ovoj kući i koje je preduvjet davanja na zahtjev za kušanje istih da se dobije rješenje o kvalifikaciji kvalitetnog ili vrhunskog vina. Po ocjenjivanju i najboljih rezultata sorti mogu izdvojiti Sivi pinot koji je bio šampion u Vinici te Muškat žuti i Zeleni silvanac, a u zadnje vrijeme i Graševina je jako dobro nagrađivana. Traminac iz berbe 2011. i 2012. vrhunski je. Na posljednja četiri ocjenjivanja dobivao sam i visoke ocjene za Pušipel i to 2 zlata na ocjenjivanju u Mađarskoj – na jednoj je bio šampion, a zlatne medalje pokupio sam na Mesapu u Nedelišću i Zelini – kazao je našem sommelieru u studenom protekle godine u razgovoru vlasnik vinarije Kerman, Zvonko Kerman.
Vino možete nabaviti u kontaktu s domaćinima iz Vinarije Kerman
VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO
Zvonko i Ljiljana Kerman
Varaždinska 12A, 40305 NEDELIŠĆE
VINOGRAD I PODRUM: Sv. Urban 88
tel: 040 823 023 fax: 040 823 005
Zvonko Kerman, dipl.ing 098 473 024
www.vino-kerman.hr
Kristijan Gačal vanjski je suradnik portala eMedjimurje.hr, rođeni je Čakovčanac koji ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 800 etiketa što domaćih što internacionalnih vina. Put je počeo davne 1993. godine na putničkim cruiserima (Disney Cruise Line, RCCI) što danas i nastavlja. U međuvremenu je bio dio mnogih konzultacija u svrhu otvaranja i vođenja restorana i hotela, te jahti sa visokim standardima od 5 zvjezdica te isto tako vrlo dobro upućen u vrlo zahtjevne standarde afilijacija ponajboljih putničkih agencija u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama (Conde Nast Johansens i Virtuoso).