Znanstvena tribina o Viteškom redu Ivanovaca u Međimurju

Večeras (petak) se u mjesnoj crkvi Svete Ane održava Znanstvena tribina pod nazivom “Viteški red Ivanovaca u Hlapičini”. Tribina započinje odmah nakon Svete mise koja započinje u 19 sati i predslavi  je monsinjor Antun Perčić, tajnik Varaždinske biskupije.

Na tribini će govoriti domaći župnik velečasni Ivan Herceg, Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec i drugi. Ivanovci su u Hlapičini živjeli u 13. stoljeću i bili su utjecajni i štovani, a još i danas se u selu nalaze ostaci njihovih nekretnina (stara škola i kurija) koji su činili posjed Novi Dvori.

Ivanovci su u Novim Dvorima izdavali javne isprave, povelje i druge dokumente. Novi Dvori bili su sjedište preceptora i drugih dužnosnika Ivanovaca u Međimurju. Bili su vrlo sposobni graditelji te su izgradili crkve u Svetom Martinu na Muri i Macincu. Iz Međimurja, ne svojom voljom odlaze negdje oko 1660. godine, a svi njihovi posjedi postali su vlasništvo obitelji Zrinski.

Sve ovo i puno više doznati će se na tribini, kao i žalostan podatak kako su komunističke vlasti zapustile staru školu, kojoj prijeti samo rušenje i kuriju koja je djelomično srušena a dio danas održava samo jedan čovjek. Najavljuju se obnavljanja zgrada, ali to je malo vjerojatno, jer to bi trebalo učiniti najkasnije sada, a novca nema.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije