Postupak nabave udžbenika za osnovnoškolce Šenkovca

S načelnikom Općine Šenkovec Sašom Horvatom, a nakon objave župana Međimurske županije Matije Posavca o nabavi udžbenika učenicima svih osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija, osigurati besplatne udžbenike za narednu školsku godinu, o čemu smo pisali ranije, porazgovarali smo kako će oni u Općini Šenkovec za svu djecu polaznike te osnovne škole, riješiti problem oko besplatnih udžbenika.

Iz kojih razloga Općina Šenkovec nije obuhvaćena na način da kupnju udžbenika financiraju Županija te općine i gradovi?

Prvenstveno izuzetno mi je drago da je u konačnici još jedanput upravo model Općine Šenkovec prihvaćen kao najbolje rješenje te primijenjen na razini cijele županije. Ne zaboravimo prije 5 godina upravo smo mi potaknuti potrebama naših učenika krenuli s projektom pomagača u nastavi putem sustava javnih radova i godinu poslije taj je program zaživio u županiji u svim školama, a danas je nezamjenjiv dio školskog sustava osnovnih škola u Međimurju.

Jednako je tako i s besplatnim udžbenicima. Naime, moram priznati da su moji mještani s jedne strane bili izuzetno zadovoljni, što je razumljivo. No, primao sam razne udarce s drugih strana, iz drugih općina i gradova od ljudi koji su tvrdili da su to populistički potezi i u kriznim vremenima neadekvatni i nepromišljeni. Moje je uvjerenje bilo potpuno suprotno. Upravo sada moramo pomoći svima, pokazati da smo tu za ljude, za sve jer, da, apsolutno treba pomoći socijalnoj kategoriji ljudi, ali treba jednput pomoći i onim najboljim učenicima, treba pomoći i onima koji su nadareni na pojedinim područjima. Zato sam se odlučio na projekt Udžbenici za sve.

A što se tiče činjenice da nismo obuhvaćeni županijskim programom… Mi smo jedini imali cjelovito rješenje, a svi drugi djelomično. U razgovoru sa županom smo se dogovorili da tako i ostane, ali da će županija potpomoći u bliskoj budućnosti jedan od naših otvorenih projekata. S obzirom da ih imamo nekolicinu mislim da neće biti nikakav problem. Kako se zna reći u konačnici to je win-win situacija.

Najbitnije u cijeloj priči je da roditelje i djecu općine Šenkovec na kraju dočekaju udžbenici na stolu.

Što to znači za mještane općine Šenkovec?

Ništa posebno. Sve ostaje kako sam najavljivao i kako je odlučilo Općinsko vijeće općine Šenkovec. Nema otkazivanja nabavke udžbenika jer će Općina Šenkovec refundirati novce. Malo je nastala zbrka, ali prema informacijama koje imam udžbenici se mogu naručiti do 18. kolovoza tako da za nas koji imamo složen sustav ima vremena.

Znači, učenike će novi udžbenici dočekati na školskim klupama. Koja je procedura za dobivanje besplatnih udžbenika u Vašoj općini?

Jednostavna. Roditelji, staratelji, zakonski skrbnici kupe udžbenike podnesu potreban zahtjev na općini, potpišu izjavu da će ih vratiti neoštećene i dobivaju povrat sredstava. Iznos se potvrđuje računom od knjižare. Naši su mještani izuzetno odgovorni te se uopće ne bojim da ćemo početak ove godine dočekati u izuzetno pozitivnoj atmosferi, kazao je Horvat.

Poznato je da Šenkovec u većini slučajeva nije čekao što će se dogoditi, već je uvijek radio i gurao naprijed. Inače, cjelokupna procedura oko nabavke udžbenika u Šenkovcu nalazi se na linku http://senkovec.hr/?p=3254.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije