FOTO: “Volontersko pajdaširanje” povezalo mlade u volontiranju

>> FOTO: “Volontersko pajdaširanje” povezao mlade u volontiranju

Projekt “Volontersko pajdaširanje” povezuje mlade s teškoćama i mlade bez teškoća na zajedničkom osmišljavanju volonterskih programa i zajedničkom volontiranju.

Od siječnja 2014. za učenike/ce Gospodarske škole Varaždin, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec održane su edukacije i treninzi o volontiranju, o vođenju volontera, o organizaciji javnih događanja, o specifičnostima različitih oštećenja i mogućnostima mladih s oštećenjima te o uspostavi volonterskih klubova u školama.

Volonteri/učenici su u sklopu projekta održali i niz volonterskih akcija, poput uređenja okoliša na prostoru bivše vojarne u Čakovcu, volontiranja u Caritasu, Crvenom križu, Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, Udruzi tjelesnih invalida Međimurja, uređenja učionice na otvorenom i skupljanju pomoći za poplavljena područja.

Kao dio aktivnosti projekta, u petak 11. srpnja 2014. održana je tribina na temu “O mogućnostima mladih s teškoćama”, a održala se je na prostoru bivše vojarne u Čakovcu. Tribina je ujedno bila i dio aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana stanovništva u organizaciji Inicijative 1729/2.

Cilj tribine bio je prikupiti ideje sudionika o tome kako uključiti mlade s poteškoćama u volonterske programe, koje su poteškoće na koje mladi nailaze prilikom volontiranja i kako povećati suradnju među volonterima i organizatorima volontiranja pri osmišljavanju i provedbi volonterskih programa.

Nakon tribine, posljednja aktivnost projekta je ujedno bila i najslađa. Za volontere/ke je organiziran izlet na obiteljsko imanje Martinčević u Maruševcu u srijedu 16. srpnja 2014. Volonteri/ke s projekta još jednom su razmijenili dojmove s projekta, te se  proveli ugodan dan na farmi s konjima, magarcima, muflonima, srnama, kozama i divljim svinjama. 

Projekt je gotov, ono što nam ostaje iz projekta su lijepe uspomene, nova prijateljstva, novi izazovi na jesen kada će novoosnovani školski volonterski klubovi putem programa Volonterskog ureda Međimurja nastaviti osmišljavati i provoditi vlastite volonterske programe.

Isti se je provodio u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, voditelj projekta je udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca, a partneri na projektu su Gospodarska škola Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Varaždin i Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Projekt je trajao od 16. prosinca 2013. do 1. kolovoza 2014., a potpomognut je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.  

U sklopu projekta, napravljena je i web stranica programa Volonterskog ureda Međimurja, a na njoj svi građani moću pronaći  sve informacije vezane uz projekt “Volontersko pajdaširanje”, te informacije vezane uz ponudu i potražnju volonterskog rada na području grada Čakovca i okolice, razne volonterske alate, informacije o edukacijama o volonterstvu i popis organizatora volontiranja koji su registrirani u bazi volonterskog ureda klikom ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije