Peludna prognoza od 18. do 24. srpnja: Dominacija koprive

Prošlotjedna peludna situacija u zraku međimurskog područja vrlo je raznolika po pitanju broja različitih biljnih vrsta. Od drvenastih alergenih vrsta prisutna je pelud pitomog kestena u niskoj koncentraciji, a očekuje se i daljnji pad u narednom razdoblju.

Pelud trava nalazimo u umjerenoj koncentraciji, što za ovu biljnu skupinu znači od 6 do 20 zrnaca po kubičnom metru zraka. Od korovnih alergenih biljaka nalazimo pelud koprive, kiselice, trpuca i lobode uz izraženu brojčanu dominaciju koprive. Ukupna koncentracija peludi korova u zraku u narednih tjedan dana biti će visoka većinu vremena.

Privremeni i kratkotrajni pad koncentracije peludi u zraku očekuje se u periodima pljuskova koji će isprati većinu peludi iz zraka.
Zanimljiva spoznaja ovotjedne peludne analize jest prisutnost peludi izrazito alergene korovne biljke ambrozije u analiziranim uzorcima zraka.

Kako ambrozija u Međimurju još nije procvala, a i utvrđeno je tek jedno jedino zrnce, ono je zapravo zračnim strujama dopremljeno sa udaljenih područja gdje zbog toplijeg i sušeg vremena biljke već cvjetaju. Ovo zrnce možemo smatrati najavom početka sezone cvatnje ambrozije koja će u Međimurju nastupiti u narednih tjedan do dva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije