Je li zamrznuta hrana zdrava?

Magistar nutricionizma Nenad Bratković analizirao je, je li tvrdnja o zamrznutoj hrani kao nezdravoj mit ili istina.

MIT: Zamrznuta hrana nije zdrava

ISTINA: Moramo biti svjesni važnosti konzumacije nutritivno punovrijednih namirnica te obraćanju pozornosti na smanjenje prekuhanih i konzerviranih obroka u našoj prehrani.

Najpogođeniji su vitamin C, vitamini B skupine, poput, primjerice, folne kiseline. Vitamini topivi u mastima (A, D, E) ne gube se u značajnoj mjeri konzerviranjem, no mogu značajno biti smanjeni ako su izloženi svjetlosti i kontaktu sa zrakom.

Vrlo važni nutrijenti čiji se sadržaj ne smanjuje smrzavanjem i konzerviranjem su proteini i masne kiseline, uključujući omega-3 masne kiseline, Stoga je, primjerice, brzo smrznuta riba nutricionistički preporučljiva.

Najnepovoljnija opcija je kada je voće ili povrće ubrano, zatim stoji u skladištima, a nakon toga u ostavama ili hladnjacima, prije nego se pripremi.

Tada je sigurno kako je nutrijenata u biljnim namirnicama ostalo najmanje. To je nerijetko slučaj, i upravo u tom scenariju konzument dobiva najmanje hranjivih tvari iz hrane. Konzervirana hrana smatra se također nepovoljnijom opcijom jer se smanjuje sadržaj nutrijenata, a hrana podvrgnuta brzom zamrzavanju, načelno ima najmanje gubitke, pisao je Bratković za Vecernji.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije