Peludna prognoza od 11. do 17. srpnja: Umjerena koncentracija korova

Od drvenastih alergenih vrsta u zraku međimurskog područja trenutno su prisutna tek peludna zrnca pitomog kestena u niskoj koncentraciji. Do kraja srpnja potpuno će nestati peludnih zrnaca drveća iz zraka. Koncentacija peludi trava, što zbog košnji livada košanica, što zbog odmicanja vegetacijske sezone, smanjena je s visoke na umjerenu koncentraciju.

Peludi korovnih alergenih biljaka nešto je manje u odnosu na prethodno razdoblje jer se smanjila koncentracija peludi koprive u zraku. No umjerena će se koncentracija korova zadržati tek kraće vrijeme, do procvata ambrozije koji se uskoro očekuje. Prisutna je i pelud trpuca i kiselice no one ne doprinose značajno ukupnoj koncentraciji korovne peludi.

Ponovno naglašavamo da se do kraja srpnja očekuje pojava peludi ambrozije, korovne biljke s izrazito alergenom peludi na koju nepovoljno reagira najveći udio alergične populacije. Stoga u ovom trenutku, prije nego nastupi vegetacijska sezona cvatnje ambrozije, još nije kasno da se poduzmu preventivni koraci u vidu adekvatne antialergijske terapije, kao i fizičkog uklanjanja biljaka u prirodi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije