Iz Hrvatske otišao 91 liječnik, još 600 ima spremnu dokumentaciju

U posljednjih godinu dana iz hrvatskih je bolnica u inozemstvo otišao raditi 91 liječnik od kojih su većina, njih 81, specijalisti, 20 posto su doktori znanosti, šest primarijusi, tri sveučilišna profesora i dva docenta, objavili su iz udruge bolničkih liječnika HUBOL podatke koje su prikupljali iz svih bolnica u zemlji.

Najviše je otišlo anesteziologa (18), ginekologa (9) i internista (15), a osim gubitka stručnjaka, Hrvatska je direktno izgubila i 324,4 milijuna kuna uloženih u obrazovanje 91 liječnika, izračunali su u HUBOLU-u. Većina, konkretno njih 81, liječnici su specijalisti, a preostali su mlađi im kolege što demantira pojedine špekulacije kako uglavnom odlaze mladi liječnici.

Prosječna dob liječnika koji su otišli raditi u inozemstvo je 41 godina, a gotovo polovica ih je između 35. i 45. godine života. Ono što su istaknuli u HUBOL-u jest činjenica da spremnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo trenutno ima 600 hrvatskih liječnika.

– Zadnji mjesec dokumentaciju je zatražilo 73 liječnika – upozorili su iz HUBOL-a očitu tendenciju rasta broja liječnika koji namjeravaju otići iz Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije