Prva godina hrvatskog članstva u EU: Živite li bolje?

Prije točno godinu dana uz slavlja diljem zemlje Hrvatska je ušla u Europsku uniju. Predsjednik Ivo Josipović kazao je da slika učinka Hrvatske nakon godinu dana nije “ni ružičasta ni crna” te dodao da prvu godinu ipak možemo ocijeniti uspješnom.

Podsjetimo, 2012. godine održan je referendum na kojem je više od 66 posto građana reklo DA za Europsku uniju. Rezultati referenduma govore da je najveća podrška za ulazak Hrvatske u EU stigla upravo iz Međimurske županije gdje su građani, njih 75 posto, glasali za ulazak u EU.

Donji Vidovec ima najviše eurofila u Hrvatskoj. Čak 84 posto mještana glasovalo je na referendumu za ulazak u EU. Baš kako se onda i dolikuje prije godinu dana diljem Međimurja organizirane su proslave ulaska u europsku obitelj kada je Hrvatska postala 28. članica Europske unije. Nakon europskog šampanjca i vatrometa, morali smo se vratiti u realnost.

Godinu dana nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska je prva članica čiji građani žive lošije nego što su živjeli prije godinu dana. U tom razdoblju nestalo je oko 35 tisuća radnih mjesta, primanja su nastavila stagnirati, standard je opterećen vraćanjem dugova i kredita, a jedino što u zemlji ima postojan rast jesu broj ovrha i javni dug države. San građana za boljim životom ostvarilo je jedino jedanaestero eurozastupnika.

Nakon 365 dana vas pitamo: Živite li bolje?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije