Skup na Lešu: Ove godine ekshumacija grobišta u Štrigovi i Kotoribi

U srijedu, 25. lipnja na Dan državnosti u predjelu Kotoribe zvanom Leš, gdje se nalazi spomen obilježje ratnim i poratnim žrtvama i žrtvama komunizma, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i Društvo za obilježavanje grobišta žrtava komunizma je održalo komemorativni skup.

Josip Kolarić, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtva – Podružnica Čakovec tom je prigodom kazao kako je prije 60-tak godina na ovome mjestu ubijeno više desetaka ljudi. Njihova krivica nije od ondašnjih komunističkih diktatora dokazana, ali unatoč tome oni su bez suda i mogućnosti obrane pod okriljem noći ovdje mučki likvidirani.

– Teško je vjerovati da se o ovome godinama moralo šutjeti, no nažalost ova šutnja ovdje i dalje traje, a izvršitelji i nalogodavci zločina su još uvijek živi i skrivaju istinu ili to čine njihova djeca – rekao  je Kolarić. Tom prigodom je po prvi puta progovorila je 70-godišnja Dragica Markan iz Kotoribe, kćerka jedne od žrtava.

Govorila je o tome kako je istraživala sudbinu Kotoripčana za koje se je nagađalo kako su pod nerazjašnjenim okolnostima izgubili živote ili su nestali 1947. godine i kasnije. Franjo Talan, član vladine Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava je naglasio da je upravo na njima da utvrde istinu o 11 tisuća nedužnih žrtava na području Varaždinske biskupije.

Kazao je kako je od strane Komisije određeno da se ove godine u Međimurju ekshumiraju grobišta u Štrigovi i Kotoribi. Posebnu zahvalu je odao pokojnom Zlatku Pišpeku koji je najzaslužniji što je 12. srpnja 2009. godine u Kotoribi podignut Spomen križ.

Društvo je podno Spomen križa položilo cvijeće, a svijeće su zapali predstavnici Općine Kotoriba, općinskog HDZ-a, Udruga HOS i Hrvatski domobran Čakovec – Varaždin te predstavnici hrvatskih branitelja. Ispred Općine Kotoriba na skupu je bio predsjednik Općinskog vijeća Zoran Radmanić, a prigodnu molitvu predvodio je župnik vlč. Marijan Horvat

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije