Kazališna družina Pinklec: Premijera nove predstave “Četiri psića”

U sklopu Kazališne tribine za djecu i mlade “Cukorek” u Centru za kulturu Čakovec u nedjelju, 22. lipnja od 17 sati možete pogledati premijeru Pinklecove dječje predstave “Četiri psića”.

Kazališna družina Pinklec predano radi na novoj kazališnoj predstavi za djecu koja će svjetlo dana ugledati sredinom mjeseca lipnja, točnije 15. lipnja. Prva ovogodišnja premijera nosi naziv “Četiri psića”, a probe za predstavu intenzivirale su se i postaju sve napornije.

Naime, u ovoj će kazališnoj predstavi biti naglasak na pokretu stoga i ne čudi što je već prvi tjedan koreografskih proba završio s muskulfiberima, podljevima i modricama. Redatelj predstave je Romano Bogdan, a igraju Karolina Horvat, Mario Jakšić, Davor Dokleja i Bruno Kontrec.

Nova predstava Kazališne družine Pinklec, rađena po motivima priče “Četiri psića” Anne Heathers, alegorija je o odrastanju. Namijenjena je prvenstveno djeci vrtićke dobi (od tri do šest godina), stoga se na ilustrativan i simbolički način dotiče nezaobilaznih tema odrastanja: straha od nepoznatog, negodovanja radi promjena, ulazaka u nova iskustva.

Zaokupljeni svojom igrom u sigurnom okolišu, četiri psića isprva ne primjećuju izvanjsko, okolni svijet, pa kad prvi put uoče izmjenu godišnjih doba – indiciranu opadanjem lišća s granja – to ih toliko zbuni da zaplaču. Neiskustvo ih navodi da pokušaju pričvrstiti lišće na drveće ljepilom, ne bi li nekako zaustavili promjene izazvane prirodnim tijekom stvari. Prateći proces odrastanja, predstava se i nehotice sažima oko stiha Petra Preradovića: “Stalna na tom svijetu samo mijena jest”.

Ali, poruka ide i dalje od izreke “Ništa nije postojano – sve se mijenja”: svjedočeći ciklusu izmjene godišnjih doba protagonisti priče odrastaju u četiri odvažna psa, te se poanta neusiljeno izmješta prema onoj – “Vrijeme je najkorisniji čovjekov savjetnik”.

U središtu duhovite, tople, intimističke predstave likovi su u lutkarskom prikazu, ne samo zbog toga što djeca lutke doživljavaju kao naravno utjelovljenje, već i radi toga što fabula gotovo da poprima oblik basne – protagonisti su životinje koje misle, osjećaju i postupaju kao ljudi.

Glumački ansambl na neposredan i inovativan način produbljuje svoje istraživanje komunikacije s najmanjom publikom, oprezno donoseći slojevitu inscenaciju kako je ne bi zagušila hermetičkom odgojno-obrazovnom nakanom, pri tom pazeći i na to da joj ne podilazi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije