Apel prema državi: Krvopije med Murom i Dravom zagorčavaju nam život

Nakon zime, jedva smo čekali priliku da negdje vani sjednemo na terasu i uživamo. No, osim dugih sunčanih dana, toplo vrijeme sa sobom nosi i dobro znane probleme s najdosadnijim insektima. Naravno riječ je o komarcima.

– Ovo nije za živjeti! U večernjim satima, kada sunce manje grije, želimo izaći u vrt ili van na zrak. No, to jednostavno ne možemo zbog tih krvopija. To nije normalno i treba nešto poduzeti. Djeca se ne mogu igrati jer se ne znaju obraniti od njihovih uboda – ispričala nam je ogorčena Milica iz Kotoribe.

Kaže kako im komarci ne daju spavati, čine ih nervoznim i umornima. Miro se jada kako ni na pet minuta ne može ostaviti otvoren prozor jer odmah, pa čak i na najmanji otvor navale u kuću. Dijete mi je kroz noć imalo veliki broj uboda. Ne pomaže ništa jer očito su “baždareni” na sve kemikalije, kazao je.

Upitali smo načelnika Općine Kotoriba Ljubomira Grgeca što se poduzima po tom pitanju. – Općina je krenula u tretiranje komaraca na mjestima izvan naselja, a u četvrtak će Bioinstitut provoditi po mjesnim ulicama. Slažem se s mještanima da komaraca ima jako puno, posebice u večernjim satima. Općina poduzima ono što je u našoj moći.

Ovim putem apeliram na državu da bi se svakako trebala uključiti u tretiranje komaraca. Ovaj kraj okružuju dvije rijeke – Mura i Drava, puno graba i močvara, pa nije čudo da imamo toliko malih napasnika. Kako se provode tretiranja u drugim krajevima Hrvatske, tako i mi zaslužujemo da se krene u zaprašivanje i na našem području – rekao je Grgec.

Uz građane, na pad lovnog turizma požalili su se i lovci i ugostitelji. Naime, upravo najezdu komaraca navode kao razlog što je smanjen broj dolazaka ljudi u lovni turizam. Ugostitelji kažu kako su u večernjim satima terase prazne jer jednostavno se ne može sjediti vani.

Komarci su zbog previsokih temperatura ove godine uranili. Kao i uvijek “žedni” su i spremni za napad, a mi kao i obično nespremni. I uvijek se upravo o toj temi i tom problemu raspravlja kad nas počnu “pikati”. Što nam proestaje nego biti strpljiv, zatvarati se u zagušljive i vruće prostore i čekati one od “gora” da nešto poduzmu. Ne treba ni podsjećati da je upravo u Donjoj Dubravi lani zabilježena zaraza virusom zapadnog Nila koji prenose komarci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije