Programom “Ponudimo više” do poboljšanja uvjeta života osoba s invaliditetom

Preko 180 korisnika, brojne radionice, pomoć u kući osobama s invaliditetom, autobusni prijevoz korisnika, kvalitetan poludnevni boravak, neki su od rezultata programa “Ponudimo više”, koji se u proteklih tri godine provodio na području Međimurske županije.

Projekt vrijedan milijun i 200 tisuća kuna osmislila je Udruga distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida iz Čakovca u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Čakovec. Ovog utorka u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana je završna konferencija, no program se, pod nazivom “Ponudimo još više” nastavlja.

Kako je u prezentaciji ostvarenoga naglasila voditeljica programa Lea Kovačić, glavni cilj ovog projekta bila je prevencija institucionalizacije odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom,  odnosno postizanje njihove socijalizacije te dugoročno stvaranje mreže usluga za osobe s invaliditetom na području Međimurske županije.

U sklopu projekta organiziran je poludnevni boravak s radnom terapijom i slobodnim druženjem, sportsko-rekreativne aktivnosti, pomoć u kući, prijevoz korisnika te što je najvažnije, povećanje potencijala osoba s invaliditetom za uključivanje u tržište rada. Izuzetno je naime važno da se osobe s invaliditetom ne osjećaju zanemareno te isključeno iz društvenih tokova, što najčešće rezultira njihovim odlaskom u domove i slične ustanove. Ovakvi projekti pomažu njihovoj socijalizaciji i zapošljavanju.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Antonija Canjuga i predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Blaženka Dasović, također su govorile o provedbi projekta, ali i naglasile važnost udruga civilnog društva za podizanje kvalitete života i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Pozdravljajući okupljene, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, posebno se zahvalila svima onima koji su pridonijeli da program bude uspješan. – Međimurska županija ima mnogo uspješnih udruga, no ovo društvo jedno je od najaktivnijih. Znam da vaš uspjeh počiva i na entuzijazmu i voluntarizmu vaših članova i podupiratelja, a taj uložen trud i rad nitko ne može platiti. – rekla je zamjenica Herman.

Projekt je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a to će raditi i u budućnosti, na žalost u manjem iznosu nego ranije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije