Edita Farkaš Nikić iz Kotoribe od samog početka priprema fiš paprikaš na Danima šibe i ribe. Ove je godine u subotu uz kolegicu Sanju Radmanić, ispred Društva žena, kako kaže, pripremala orginalan Kotoripski fiš koji je iz kotlića nestao u rekordno brzom vremenu.
U čemu se krije tajna u pripremi fiša otkrila je za naš portal. Kaže kako dan ranije za pripremu fiša u 15 lit. kotliću, priprema pet litara temeljca.
– Za temeljac se isjecka luk, češnjak, mrkva, peršin i korijander. Doda se papar u zrnu, bijeli papar, lovrov list, sol, svježa crvena paprika, dvije glavice luka u ljusci i lišće celera. Doda se riba i to diver, mrena, crvenperka, jokon, mrena te glave soma i šarana – ispričala je Edita.
Zatim se sve to zalije vodom i kuha se dok se povrće i riba ne raspadnu. Riba se nakon doga odvaja od kostiju i sve se zajedno sa štapnim mikserom samelje na grubo, a zatim ocijedi kroz dvije vrste sita. Kad imamo temeljac može se krenuti u pripremu fiša za koji je pripremljena riba: tolstolobik, šaran, smuđ, som i štuka.
– U kotlić nasjeckamo luk koji pirjamo na laganoj vatri. Doda se riba koja je prije odstajala u pacu koji sam napravila esencijom octa s limunom i limetom, mlijekom, paprom i soli. Na to se doda voda, domaća tucana slatka i ljuta paprika (po želji), lišće peršina i celera, pasirani češnjak, sol i papar – otkrila nam je Edita i dodala da se riba nikako ne smije raspasti prilikom kuhanja, pa je potrebno biti itekako pažljiv u miješanju.
– Na kraju dodajemo 7 dcl Pušipela i jednu litru tekuće rajčice. Uz fiš volim servirati domaće “boce” (tradicionalni stari kotoripski prilog). I dobar tek! – poručila je. Zvuči primamljivo, zar ne? Posjetitelji koji su došli na Dane šibe i ribe imali su prilike iznenaditi svoje nepce i okusiti bajkovite okuse Editinog fiša.