KLA Osmijeh: “Klub je čamac koji iznemoglim plivačima pruža ruku spasa”

Posljednjeg dana mjeseca svibnja u prostorijama nogometnog kluba održan je 15. godišnji skup KLA Osmijeh Donja Dubrava. Program su otvorili oni najmlađi i najslađi. Djeca i unuci apstinenata pripremili su kulturni program gdje su pjevali i kazivali stihove.

Njihove poruke mnogima su izmamile suze na očima. Klupski predsjednik Željko Kuzmić je naveo kako u klubu Osmijeh momentalno radi 13 obitelji i 3 samca iz Donje Dubrave i okolice pa čak i iz susjedne Podravine. Članovi kluba se sastaju jedanput tjedno gdje razgovaraju i obrađuju teme vezane uz alkohol, duševno zdravlje i teme vezane uz zdravi život.

Posebno svečano je bilo kada su članovima uručena priznanja za godine provedene u apstinenciji. Za godinu dana apstinencije njih su primili obitelj Lovrek i samac Viktor Horvat, obitelji Fučko i Pongrac priznanja su dobila za 3-godišnju apstinenciju, obitelj Zvošec za 5 godina ne pijenja alkohola, dok su za 10-godišnju apstinenciju dobitnici bile obitelji Marđetko i Klarić. Priznanja im je uručio klupski terapeut Ivan Dolenec, dr.med. kojeg su svi u svojim životnim pričama oslovljavali kao čarobnjak, anđeo čuvar, spasitelj pa je zaslužio duboki naklon sviju onih koji su kroz 15 godina prošli kroz kluba.

– Sve je počelo 1990. godine u Svetoj Mariji gdje je osnovan KLA Zdrav život koji je bio baza za osnivanje klubova u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Svaki klub je čamac koji plovi Dravom, a oko njega su iznemogli plivači. Članovi klubova im iz čamca pružaju ruku spasa. Neki su još u plićaku, a neke je već uhvatila matica. Mnogi od omamljenosti alkoholom ne vide čamac pa ih matica odnosi, no ima onih koji su ušli u njega i sjedinili se s posadom, nažalost ima i onih koji su iz čamca ispali- slikovito je dr. Dolenec prikazao rad klubova.

Ispred zavoda za Javno zdravstvo MŽ-e skup je pozdravila Diana Uvodić-Đurić, dr. med. koja je pozvala svoga kolegu da poslije 1. srpnja, kada odlazi u zasluženu liječničku mirovinu, još čvršće stane uz klub i ljude kojima je nasušna potreba. Himnu klubova liječenih alkoholičara na početku skupa  je izveo trojac iz Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava, Antun Hovat, prof., Marta Horvat i Tamara Punčikar.

Uz klupske članove na skupštini su bili predstavnici općinskih udruga, predstavnici 11 srodnih klubova iz Međimurja, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, a sve njih je ispred Općine pozdravio zamjenik načelnika Dragutin Mikulan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije