Svjetski dan nepušenja: Povećanjem cijene smanjimo uporabu duhana

I ove će se godine u Međimurskoj županiji obilježiti Svjetski dan nepušenja i to 29. svibnja 2014. (četvrtak) u 11 sati u Osnovnoj školi Orehovica.

U okviru već tradicionalne suradnje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Školskih preventivnih programa, Županijske lige protiv raka Čakovec i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije kojoj su se ove godine pridružili Osnovna škola Orehovica i Županijsko stručno vijeće učitelja kemije Međimurske županije, ove se godine planira edukativno – zabavni susret voditelja školskih preventivnih programa i učenika 6. razreda svih osnovnih škola.

Prigodni program priredio je Pjevački zbor Kluba laringektomiranih pod vodstvom Marije Prekupec, dipl.med.tech., a za učenike su pripremljene radionice na temu štetnosti duhanskog dima koje će s njima provesti profesori kemije: Monika Cindrić, prof., Monika Kanižaj, prof., mr.sc. Dražen Crnčec, prof. i Tomislav Vrbanec, prof.

Pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se potaknule sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja.

Ovogodišnja poruka Svjetske zdravstvene organizacije i moto ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja je Povećanjem cijene duhanskih proizvoda smanjimo uporabu duhana, smanjimo smrtnost zbog pušenja! Naime, globalna epidemija pušenja godišnje uzrokuje oko 6 milijuna smrti, a među njima je i oko 600 000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja.

Ukoliko ne bude učinkovitih intervencija, ova epidemija ubijat će 8 milijuna ljudi godišnje do 2030. godine, a 80% tih preventabilnih smrti dogodit će se u slabije i srednje razvijenim zemljama. Istraživanja pokazuju da povišenje cijene duhanskih proizvoda naročito djeluje na smanjenje potrošnje među siromašnijim grupama stanovništva te djeluje na smanjenje broja novih pušača među djecom imladima.

Povišenje cijene duhanskih proizvoda za 10%, smanjuje njihovu potrošnju za 4% u razvijenim i 8% u nerazvijenim zemljama. Uz donošenje i provođenje pozitivnih zakonskih mjera koje zabranjuju pušenje u javnim zatvorenim prostorima, povisuju cijene cigaretama te zabranjuju prodaju cigareta mladima, kao i reklamiranje duhanskih proizvoda, od izuzetne je važnosti aktivno uključivanje djece i mladih u preventivne programe i edukaciju o rizicima korištenja duhana, a ovakve akcije tome značajno doprinose.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije