Čakovečki studenti pomažu u spašavanju ljudskih života

U srijedu 21. svibnja 142 građana upisalo se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na akciji održanoj na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

Svi studenti su u sklopu 247. akcije upisa mogli saznati više o upisu u Registar i što znači postati potencijalni darivatelj koštane srži na predavanju koje je održala pročelnica Registra, dr.sc. Mirta Mikulić. Akcija upisa u Registar u Čakovcu održana je na inicijativu profesorice Mirjane Trstenjak.

Organiziranjem ove akcije Zaklada nastavlja svoju misiju širenja Registra koji danas broji više od 44.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Što je veći broj potencijalnih darivatelja upisanih u Registru, veća je i mogućnost da se spase životi svih oboljelih diljem svijeta. 

– U ime Zaklade zahvaljujem se Međimurskom veleučilištu i profesorici Mirjani Trstenjak što su nam pomogli u organizaciji akcije upisa u Registar. Raduje me što su studenti pokazali velik interes da se ne samo pridruže našem Registru, već i saznaju više o djelovanju Zaklade jer se tako povećava šansa da netko teško oboljeli dobije svog kompatibilnog darivatelja – izjavila je Mirta Vrančić iz Zaklade Ana Rukavina.

Svi građani Čakovca koji su dali svoju krv za tipizaciju pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide). Do danas je iz hrvatskog Registra dana nada za spas 41 života. Od toga je 24  transplantata bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 17 za primatelje izvan Hrvatske.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije