Predstavljamo: Orijentalne plesačice iz Udruge OrientArt

Tijekom stoljeća umjetnost je ono što uvijek živi u nama i ostavlja trag bilo da se radi o građevinama, slikama, knjigama, glazbi ili pokretu i plesu. U tom smislu, ples je od pamtivjeka bio i dan danas je jedan od najaktualnijih i interesantnijih povijesnih lekcija, budući da je u stalnoj vezi sa svojom prošlošću, a događa se u sadašnjosti.

Svoju ljubav prema plesu njeguju i članice Udruge za kulturu orijentalnih plesova OrientArt iz Varaždina koje su ove godine svojim nastupom oduševile goste na Urbanovom prije koncerta Željka Krušlina – Kruške. Udrugu OrientArt čine plesačice orijentalnih plesova koje pod vodstvom Jasminke Pomper-Yasmin, voditeljice, koreografkinje i profesionalne plesačice orijentalnih plesova, njeguju i promiću orijentalne klasične i folklorne plesove zemalja Bliskog Istoka, Egipta i Turske.

Jasminka Pomper, kao predsjednica Udruge, koreografkinja i voditeljica plesa, s ljubavlju i savjesno provodi ciljeve Udruge, koji ne uključuju samo učenje i usvajanje znanja iz područja plesa, nego i poticanje samosvijesti, kreativnosti i osobnog razvoja žena, djece i muškaraca.

Svoju plesnu karijeru u svijetu orijentalnog plesa Jasminka Pomper zahvaljuje renomiranim svjetskim učiteljima orijentalnog plesa kod kojih je usvajala i još uvijek usvaja širok spektar znanja iz područja orijentalnih plesova, odlazeći više puta u Egipat, Tursku, Mađarsku, Sloveniju i dr. zemlje, kao i u našoj zemlji prilikom dolaska renomiranih učitelja u Hrvatsku.

Svoje znanje i iskustvo, Jasminka nesebično prenosi na svoje plesačice s ciljem što kvalitetnijeg savladavanja tehnike, teorije, plesnih kombinacija i na kraju kompletnih koreografija. Jasminka Pomper u Udruzi njeguje različite plesne stilove orijentalnih plesova zemalja Bliskog Istoga, Egipta i Turske, kao i plesne fuzije koje uključuju elemente orijentalnih plesova i plesova poput flamenca, gypsy, grčkih plesova i ostalih.

Rezultat takvog načina rada su i održani mnogobrojni nastupi i perfomansi Jasminke i njezinih plesačica iz plesne skupine Desert Queens koja djeluje u sklopu Udruge, otkrivajući i drugima čaroliju i radost orijentalnog plesa.

Izdvajaju samo neke od mnogobrojnih nastupa koje bilježi Udruga: Špancirfest Varaždin, Svjetski dan plesa HNK Varaždin, Buena Vista Club Zagreb, Dan Grada Varaždina, Novogodišnji program VTV-a, Šlingani dani Jalžabet, Špasfest Maribor, 110 godina obrtništva Varaždin, Obrtnički sajam Križevci, Sajam frizura i ljepote Međugorje, Izbor za Miss sjeverozapadne Hrvatske, Terme Jezerčica, Hotel Minerva Varaždinske Toplice, Dan Općine Macinec, Međunarodni sajam cvijeća Ludbreg, Zeljarijada, Orient festival plesne škole Zuzana Zagreb, Orient festival plesne škole Aida Zagreb, Orient festival plesne škole Irina Petrinja, Orient festival plesne škole Skarabej Samobor, Orient festival u Osijeku te mnogobrojni humanitarni programi.

Da se Udruga OrientArt iz Varaždina ističe svojom kvalitetom te osvaja simpatije publike, govori i činjenica da je sama Udruga organizator visokoprodukcijske plesne predstave pod nazivom OrientArt SHOW, koja se svake godine održava u HNK Varaždin. Cilj je Udruge i njezine predsjednice, da OrientArt Show postane i moglo bi se reći da je već postao, ravnopravan i cijenjeni kulturni događaj u Gradu Varaždinu, gradu bogatom kulturnom tradicijom, što i potvrđuje njegova u potpunosti posjećenost u varaždinskom kazalištu.

OrientArt Show je plesna svećanost u kojoj se izvode mnogobrojne plesne točke organizatora, Udruge OrientArt iz Varaždina te njezinih gošći, drugih plesnih škola iz Hrvatske i izvan Hrvatske. Potrebno je istaći da je 2. OrientArt Show ugostio i svjetski poznatog plesača, koreografa, učitelja plesa i perkusionistu iz Egipta, Karim Nagija, koji je izveo tri atraktivne točke.

Četvrti OrientArt Show održat će se u proljeće 2015. godine u HNK Varaždin, za čiju realizaciju su sve potrebne aktivnosti već uveliko u tijeku i u kojem se očekuju nova plesna iznenađenja organizatora, Udruge OrientArt iz Varaždina i njegovih gostiju.

– Život je beskonačna koreografija. Budimo i mi dio te koreografije, na svoj način. Živimo ga uz glazbu i plesne korake. Neki će to činiti uz balet, neki hip-hop nadmetanjima ili u eksperimentalnoj izvedbi suvremenog plesa ili jednostavno plesom u diskoteci.

Mi, plesačice Udruge OrientArt ga plešemo i živimo kroz očaravajuće zvuke i plesne korake Orijenta. Postanite ako niste i budite i Vi dio tog svijeta. Ljepotu i radost koju donosi ples, nemjerljiv je dar dan nam na uživanje – poručuju plesačice Udruge OrientArt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije