Zbog prevrtljivog vremena s ispaljivanjem raketa treba početi ranije

Prevrtljivo vrijeme donijelo je probleme poljoprivrednicima koji se žale da im je u travnju tuča nekoliko puta nanijela štetu u povrtnjacima i voćnjacima, a protugradna obrana uopće nije djelovala.

Službeni početak obrane je 1. svibnja, a kao za inat, baš u posljednja dva dana travnja napadao je u dijelovima Međimurske županije led veličine lješnjaka. – Zbog klimatskih promjena trebalo bi s obranom od tuče početi mjesec dana ranije jer više ne pada samo u najtoplijem dijelovima godine, nego i kad su vani tri stupnja – upozorava uzgajivačica povrća Sandra Horvat iz Pribislavca.

Povrtlari se žale na štete na salati, rajčici, poriluku, krumpiru. Na stabljikama se vide “ožljici” od komadića leda. Ljutnju poljoprivrednika na svojoj je koži osjetio Alfred Vurušić iz Pušćina, jedan od raketara na 27 postaja u Međimurju.

– Kad je u travnju dva puta kod nas pala tuča, dolazili su mi vikati zašto nisam ispucavao rakete i palio generatore. Bez odobrenja radarskog centra u Varaždinu ne smijem ništa raditi! Jedna raketa košta 450 eura, i tko će nadoknaditi štetu ako pucam na svoju ruku? I ja sam imao štetu. Supruga je morala ponovno saditi pflance, ističe 65-godišnji Vurušić, koji za obranu dobiva 870 kuna mjesečno.

Od 1. svibnja do 30. rujna, dokad traje sezona, svako jutro točno u 8.30 sati radi se prozivka. Na raspolaganju mora biti 24 sata. – Stanica za komunikaciju je stalno sa mnom, čak i kad idem k doktoru – kaže. Od 1. svibnja još nije ispaljivao rakete, samo je dva puta palio generatore. U Državnom hidrometeorološkom zavodu kažu da je do 90-ih sezona obrane od tuče počinjala 15. travnja. Novim Zakonom o sustavu obrane od tuče iz 2001. godine to je pomaknuto na 1. svibnja.

– Višegodišnji statistički podaci pokazuju da su procesi nestabilnosti i pojava mogući i u mjesecima izvan sezone, ali s obzirom na stanje vegetacije u rano proljeće i kasnu jesen, te karakteristike zrna tuče koja su mekša i manjih dimenzija, to ipak nisu slučajevi s velikim štetama, kaže Velimir Osman iz DHMZ-a. Uz to, dodaje, troškovi obrane u slučaju dužeg rada za samo jedan mjesec povećali bi se za 1,5 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije