Upisi u vrtiće: Evo kakva je situacija na području Grada Čakovca

Do 7. svibnja roditelji su imali priliku dostaviti Dječjem vrtiću Čakovec zahtjeve za upis djece u novu pedagošku godinu, a rezultati moraju biti izvješeni do 22. svibnja. Zbog sve većeg broja djece, prednost će imati djeca čiji roditelji ili skrbnici imaju prebivalište na području Grada. Tek ako se svi oni upišu, na mjesto će moći računati i oni koji dolaze iz susjednih općina.

Grad je ovih dana pokrenuo i izmjene Odluke o načinu sufinanciranja djece u tri privatna vrtića, kako bi im se omogućio upis veće broja polaznika za koje se također izdvaja novac iz gradskog proračuna. Umjesto do najviše 63, privatni vrtići Žibeki, Loptica i Dječja mašta moći će upisati do 70 djece za koju će Grad, kao i u svom vrtiću, plaćati polovicu cijene.

Državni pedagoški standard, koji je donijet još 2008. godine, propisao je i mjerila o broju djece u odgojnim skupinama, pa je, sukladno tome i prikupljenim podacima o broju djece koja se nalaze na listama čekanja za upis u vrtiće na području Grada, gradonačelnik Stjepan Kovač predložio povećanje broja djece za koju će od 1. rujna sufinancirati vrtić.

Od 70 djece koja se nalaze na listama čekanja, 60 ih je s područja Grada koji iz svog proračuna jaslice sufinancira sa 750, a vrtić s 560 kuna mjesečno. Inače, puna ekonomska cijena je 1120 kuna za desetosatni boravak, a za jaslice 1500 kuna. Za petipolsatni boravak u vrtiću cijena je 864 kuna, a jaslice 1120.

U Dječjom vrtiću Čakovec, čiji je osnivač Grad, sufinancira se broj djece do slobodnih kapaciteta prema standardu. Jedan od ciljeva je da se dio djece usmjeri prema privatnim vrtićima, kako bi se “rasteretio” gradski. Prema Državnom pedagoškom standardu, DV Čakovec je s gotovo tisuću djeca u 44 odgojne skupine na deset lokacija – preglomazan.

Kako ima više od 600 djece, mora se podijeliti na dvije ustanove, a u protivnom prijeti novčana kazna od 10 do 15.000 kuna za vrtić, te od 5000 do 8000 za ravnatelja. Standard propisuje da optimalni vrtić ima 10 do 20 skupina, odnosno od 340 do 400 djece, a dopušteno je najviše 30. – Kad se sastave popisi djece, znat ćemo točno kolika nam je popunjenost. I tijekom godine roditelji upisuju djecu – ističe ravnateljica Gordana Patarčec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije