Mladi informatičari Strahoninca 10 godina bilježe uspjehe!

U petak 9. svibnja u prostorijama Društvenog centra Općine Strahoninec održana je svečana skupština udruge “Mladih informatičara Strahoninca”.  Udruga “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) registrirana je u rujnu 2004. godine po modelu udruga koje djeluju u sklopu tehničke kulture. Time je stekla članstvo u Zajednici tehničke kulture Međimurske županije (ZTKMŽ), a 2005. godine postaje punopravna članica Hrvatskog saveza informatičara (HSIN-a).

Na dnevnom redu zasjedanja svečane Skupštine bilo je nekoliko točaka. Prva je bila izbor radnih tijela. Jednoglasno je za predsjednika izabran Dejan Drabić, mag. inf  ujedno osnivač i začetnik ove udruge, a Sanja Krištofić i Miljenko Blažeka izabrani su za druga dva člana radnog predsjedništva Udruge.

Svečanu Skupštinu vodio je predsjednik Dejan Drabić koji je uz izvještaj od radu Udruge u 2013. godine, iznio i kratki osvrt na deset godina djelovanja MIS-a. Planove za rad Udruge i financijski plan za 2014. godinu.

U osvrtu na proteklih 10 godina rada Dejan Drabić rekao je: “Zahvaljujući transparentnom radu, profesionalizmu i idejama, naše su projekte prepoznale mnoge institucije. Microsoft je za rad s djecom i mladima donirao računalne programe u vrijednosti oko 46.000,00 $ (USD), radne materijale te manje poklone djeci za motivaciju u radu. MIS je svojim projektima dao doprinos budućoj izgradnji Društvenog centra u sklopu projekta “Multimedijalni centar” koji je kandidiran prema Ministarstvu kulture.”

Udruga ostvaruje donacije od Općine Strahoninec, kao članica Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, zahvaljujući projektima Ministarstva kulture (projekt “Promocija kulture putem interneta”), a posebnost je projekt “Škola mladih programera” – jedinstveni projekt u našoj županiji namijenjen djeci od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Projekt donacijama potpomažu Ministarstvo obrazovanja, prosvjete i sporta te Međimurska županija. MIS surađuje i s Tehnološko-inovacijski centrom Međimurja.

Svih deset godina djelovanja udruga uvelike usmjerava i na informatičku pismenost odraslih te organizira radionice mještanima i Udrugama iz Međimurske županije radi što uspješnije integracije u Europsku zajednicu.

“Rad udruge MIS nije zamjena za školski rad. Opisno govoreći, mi smo dodatak obrazovanju. Kako to ja volim reći “kao začin”. Biti profesionalac u ICT industriji danas gotovo nije moguće samo formalnim obrazovanjem. Tržište rada zahtijeva stručnjake koji posjeduju vrhunska znanja i vještine. Obzirom da smo spojili stručnjake iz gospodarstva s najboljim obrazovnim kadrom, tako smo tom sinergijom omogućili djeci stjecanje najvećeg stupnja znanja iz područja ICT, a što se vidi i po našim rezultatima.”

“Djeca se uče programiranje. U počecima u SmallBasic-u, a zatim u C++. Za informatička natjecanja radimo radionice na kojima se rješavaju vrlo zahtjevni matematički algoritmi pretočeni u programerski kod. Od prošle godine počeli smo, još uvijek sasvim besplatno, djecu učiti najtraženijim znanjima iz područja web tehnologija. Pa tako slijedi ideja da se djecu polako uvede u svijet izrade pravih računalnih aplikacija.” – rekao je Drabić.

Priznanja su dodijeljena: Martinu Josipu Kocijanu, 6.r. OŠ (državni prvak), Tiu Špicar, 6.r. OŠ,  Lovru Makovec, 6.r. OŠ, Nini Cmrečnjak, 8.r. OŠ, Karlu Kovačić, 1.r. SŠ, Stjepanu Požgaj, 2.r. SŠ (4. u državi), Miri Krištofić, 2.r. SŠ, Marinu Drabić, 4.r. SŠ.

Poseban doprinos svečanoj Sjednici dao je dekan Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vjeran StrahonjaKrešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, dr. sc. Dejan Vinković,  (prof na splitskom PMF-u), Goran Levačić, predstavnik TIC-a Međimurje te predstavnici brojnih udruga s područja Općine Strahoninec i roditelja nadarenih učenika.

Obraćajući se članovima Vjeran Strahonja je istaknuo: “Činjenica je da vi zbilja stvarate budućnost, jedinstven ste i pozitivan primjer. Sinergija lokalne zajednice i vaše udruge u svrhu obrazovanja i odgoja mladeži pohvalna je. U bližoj budućnosti će nam trebati ovakva djeca kojima ste vi mentori i kojima ste danas dali priznanja, jer bez intelektualnog kapitala lokalne zajednice sigurno neće imati mogućnost za napredak. Moguće da će neko od ovih nadarenih informatičara biti naš student. Lokalni smo fakultet i zanimaju nas dobri i potencijalni studenti iz cijele Hrvatske, a naravno posebno nas zanimaju oni koji su iz naše najbliže okolice.”

Planova, ideja i volje mladim informatičarima iz Strahoninca ne nedostaje, pa je pred njima zasigurno svijetla i duga budućnost u svijetu informatike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije