Donja Dubrava: “Si dobravski čižmari pod svojom zastavom”

Udruga obrtnika i poduzetnika Donja Dubrava u suradnji s Općinom Donja Dubrava organizira skup “Si čižmari pod svojom zastavom”. Dobravskim čižmarima (šujstrima) velika je čast što je sačuvanja zastava “Dobravskog čižmarskog ceha” iz polovice 18. stoljeća.

Stara je 250 godina i zahvaljujući entuzijastima ona je obnovljena u izvornom obliku. Najavljeni skup bit će održan u subotu 10. svibnja u zgradi Zalan s početkom u 18 sati. Još prije nego je carica Marija Terezija donijela Uredbu o osnivanju cehova, u Donjoj Dubravi je bilo toliko čižmara da su nakon donošenja iste mogli osnovati “Dobravski čižmarski ceh”. Svaki ceh je imao svoje “zlamenje”, a čižmarski je imao zastavu.

Kroz sva turbolentna vremena zastava se ipak uspjela očuvati. O čižmarstvu i zsatvi na skupu će govoriti prof. dr. Dragutin Feletar, član – suradnik HAZU-a. Za tu prigodu bit će urađen “veštet” (radionica) s detičom i inašima, kakve su bile prije 80 godina. O tim vremnima će pričati sami živući čižmari.

Za kraj je predviđeno zajedničko fotografiranje pod zastavom, a svaki sudionik će na poklon dobiti dobravski suvenir – čižmu s trdom sarom koji će u ime Općine uručiti načelnik Dražen Miser.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije