Pater Tonči Trstenjak u rodnoj Kotoribi promovirao svoju knjigu

Kulturno umjetničko društva Kotoriba i Općina Kotoriba u petak 25. travnja u tamošnjem Domu kulture organizirali su predstavljanje knjige patera Tončija Trstenjaka “Božićna pomaranča – priče jednog svećenika”. 

Autor ove zbirke kratkih priča, pater Tonči Trstenjak, poznat javnosti kao televizijski novinar i urednik, u četrdeset priča iznosi pred čitatelje bogato životno iskustvo i sjećanja satkana ponajprije od doživljenog i proživljenog. U njima opisuje ljude koje je sretao i događaje u kojima je sudjelovao ili bio tek usputni svjedok, od ranog proljeća do plodne jeseni svoga života.

Pater Tonči Trstenjak rodio se 1. ožujka 1944. upravo u Kotoribi gdje 1959. završava osmoljetku. Iako je ostatak života živio izvan rodnog kraja, Međimurje i Kotoriba su ga zauvijek obilježili. Veliku maturu položio je 1965. u Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu, nakon čega nastavlja studirati filozofiju i teologiju na FTI-u. 7. siječnja 1973., kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika u današnjoj varaždinskoj katedrali.

– Uvijek se rado vraćam u rodni kraj jer tu sam počeo disati zrak i to ostaje temelj cijelog života. Uvijek kad dođem u Kotoribu oživim i ponovno počinjem živjeti djetinjstvo – rekao je pater. Dobrodošlicu su mu u ime domaćina poželjeli Vinko Horvat i načelnik Ljubomir Grgec. O samoj knjizi govorili su književni povjesničar Vladimir Lonačarević i književni kritičar Milan Bešlić.

– Ova književna vrijednost iz stranice u stranicu, iz priče u priču u živom jeziku plastično i vizualno opisuje prostor, ljude i događaje čime pater Tonči samo potvrđuje da je odličan znalac hrvatskog jezika sa svim njegovim specifičnostima u bogatstvu svakodnevnog živog govora vješto i znalački zapisanog u rečenicama, u ovim pričama jednog svećenika – rekao je Bešlić.

Književnu večer vodila je Aleksandra Ličanin koja je kroz zanimljiv razgovor patera vratila u djetinjstvo, ali i najbolje dane radnog vijeka. U glazbenom programu nastupili su tamburaši KUD-a Kotoriba s kojima je na kraju pater i zapjevao.

Bez sumnje, knjiga svećenika isusovca u sedmom desetljeću zanimljiva života i četvrtom desetljeću plodnog svećeništva bez sumnje će vas iznenaditi, obradovati, odmoriti, obogatiti, učvrstiti i ohrabriti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije