Trodnevna proslava državnog Spomendana Zrinskih i Frankopana

Program proslave trećeg državnog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koja ujedno slavi 21. obljetnicu osnutka, a koji organizira Zrinska garda Čakovec, bit će u tri dana u Čakovcu, Bečkom Novom Mjestu te Zagrebu. Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.


Čakovec, subota 26. travnja 2014.

Proslava započinje u Čakovcu u subotu 26. travnja tradicionalnom smotrom povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske. U 9.30 postrojbe, na čijem će čelu biti konjanik, uz pratnju bubnjara Zrinske garde i Puhačkog orkestra Općine Nedelišće proći će u mimohodu središtem Čakovca (od Katoličkog doma, ulicama Ivana Mažuranića, Otokara Keršovanija, Matice hrvatske do Trga Republike, a zatim do Franjevačkog trga), nakon čega će u 10 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa misno slavlje za Zrinskog i Frankopana predslaviti vojni biskup mons. Juraj Jezerinac.

U 11.15 svi će krenuti do Trga Republike gdje će najprije biti postrojavanje i prijavak postrojbi međimurskom županu Matiji Posavcu. Zapovjednici postrojbi položit će vijenac i zapaliti svijeće kod spomen ploča nestalim i poginulim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja. Slijedi prigodni program Zrinske garde s počasnim pozdravom.

Zatim će se krenuti prema utvrdi Zrinskih gdje će izaslanstvo Matice hrvatske položiti vijenac kod spomen-ploče na zidu ulazne kule. Program se nastavlja kod spomenika Oproštaj polaganjem zajedničkog vijenca, prigodnim govorima te počasnim plotunom iz gardijskog topa i drugih postrojbi. Uz Zrinsku gardu Čakovec nastupit će kadeti HVU “Petar Zrinski” Zagreb, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigeta te pripadnici još šesnaest povijesnih postrojbi iz svih dijelova Hrvatske. Uz njih, svečanosti će nazočiti predstavnici Hrvatske vojske i Grada Sigeta.


Bečko Novo Mjesto, nedjelja 27. travnja 2014.

Program proslave Spomendana Zrinskih i Frankopana u nedjelju 27. travnja nastavlja se u Bečkom Novom Mjestu u kojem su 30. travnja 1671. pogubljeni hrvatski velikani i mučenici Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Uz predstavnika Županije tamo će otputovati predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol  Čakovec i Karlovac, te Zrinske garde Čakovec, parovi u međimurskoj narodnoj nošnji i ostali zainteresirani, a pridružit će im se i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji koje je glavni suorganizator programa.

U 10 sati na mjesnom groblju će se položiti vijenac i zapaliti svijeće na grobu gdje su do 1919. bili posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Održat će se prigodno slovo i molitva. Zatim će se vijenci položiti i kod spomen ploča postavljenih na mjestu samog pogubljenja. Na kraju će biti misa zadušnica za Petra i Frana u mjesnoj katedrali.


Zagreb, srijeda 30. travnja 2014.

Na sam Spomendan Zrinskih i Frankopana i Dan Međimurske županije u srijedu 30. travnja program se u organizaciji Zrinske garde Čakovec zaključuje u Zagrebu gdje će u 17 sati biti postrojavanje Zrinske garde na Trgu svetog Marka te prijavak pokrovitelju proslave spomendana.
Zrinska garda će zatim u mimohodu proći Tkalčićevom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića i zagrebačke katedrale.

U katedrali će izaslanstva iz više gradova i mjesta Zrinskih te udruga, institucija i Hrvatske vojske povezanih sa Zrinskima i Frankopanima u 18 sati položiti vijence iznad kripte iza glavnog oltara u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci Petra i Frana, a zatim će misno slavlje predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Prema najavi, na misi će sudjelovati hrvatski branitelji iz Zagreba s obzirom da su pojedine postrojbe u Domovinskom ratu nosile imena Zrinskih i Frankopana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije