Imate pravo na dječji, a uplate za ožujak nema? Evo zašto!

Posljednjih dana oglasio se velik broj roditelja koji srahuju da su izgubili prava na dječji doplatak jer im novac za mjesec ožujak nije uplaćen.

Naime, kako se u trećem mjesecu radi obrada za ljude koji ga nastavno koriste, oni su do kraja veljače morali podnijeti nove informacije i eventualne promjene u statusu. Pojašnjenje stiže iz Zavoda za mirovinsko osiguranje, piše Dnevno.hr.

– Svake godine u trećem mjesecu radi se obrada za ljude koji nastavno koriste doplatak, odnosno već su naši korisnici. Radi se ponovno rješenje, ali na kućnu adresu ga dobivaju samo oni kojima su ukinuta prava. S obzirom da je to velika količina ljudi, nisu obrađeni svi. Svi koji jesu obrađeni, novac im je na tekućem računu. Oni koji nisu, čim budu obrađeni, dobit će normalno dječji doplatak za ožujak i travanj – kaže nam Olgica Vlašić, načelnica Odjela za odnose s javnošću HZMO-a.

A gdje je nastao “krkljanac”? Do sada su ljudi, objašnjava nam Vlašić, za doplatak morali osobno donositi porezna uvjerenja. Sada se podaci šalju iz HZMO-a u Poreznu, koju se tada čeka da obradi podatke i povratno se javi HZMO-u.

– U određenom smo zaostatku u odnosu na prošlu godinu jer nismo dobili sve podatke natrag kako bismo mogli pustiti isplate. To ne znači da su ljudi izgubili pravo na doplatak. Svi koji su ga izgubili ili im se mijenjao status, dobili su rješenje. To se radi po našim područnim službama. Zna se dogoditi, ovisno o području gdje je više zahtjeva za doplatak, da ne stigne biti sve obrađeno. Nema mjesta panici, treba samo pričekati da se obradi – zaključuje Vlašić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije