Vijeće učenika Međimurske županije raspravljalo o vršnjačkom nasilju

U velikoj vijećnici Međimurske županije održan je sastanak Vijeća učenika Međimurske županije na kojem je jedna od tema bila u posljednje vrijeme puno puta spominjana problematika vršnjačkog nasilja, posebice na putu od škole do autobusnog kolodvora ili pak željezničkog kolodvora.

Od početka školske godine na njihovu emil adresu stižu pritužbe ogorčenih učenika kako ih verbalno, odnosno neverbalno zlostavljaju organizirane skupine učenika. Bilježili su znatan porast vršnjačkog nasilja, posebice u srednjim školama. Prije nepuna dva mjeseca, odlučili su o tome obavijestiti javnost i mjerodavne institucije. Prvi im se obratio župan Međimurske županije Matija Posavec te ponudio konkretnu pomoć.

Nakon sastanka sa županom na kojem su iznijeli svoje probleme, na njegovu inicijativu pokrenut je projekt Zaštitarske tvrtke. Više zaštitara raspoređeno je po dionicama između škola, željezničkom i autobusnom stanicom. Njihov zadatak je osigurati red i mir učenicima na putu do škole i na putu do doma. Samoj inicijativi pridružio se i Grad Čakovec. Mnogi su učenici primijetili prisutnost zaštitara od 31. ožujka 2014. godine te se već sada osjeća promjena.

– Drago mi je da se akciji priključio i Grad Čakovec te dao svoju direktnu podršku ovom projektu jer na taj način radimo na rješavanju pitanja sigurnosti učenika srednjih škola. Ovaj pilot projekt trajat će do kraja školske godine a kroz ljetne praznike imati ćemo dovoljno vremena analizirati rezultate – rekao je predsjednik Vijeća Ivan Marciuš istaknuvši nadu da će i druge institucije kao i ministarstvo prepoznati ove aktivnosti te se priključiti.


Učenici se žale na osnovne higjenske navike, osoblje, krađe, netoleranciju…

Izdvojio je neke od problema koji postoje u osnovnim i srednjim školama. Tako se učenici Srednje škole Prelog žale kako je problem to što u školi nema osnovnih higijenskih potrepština. Toaletni papir je nešto što već dugo nisu vidjeli. U Graditeljskoj školi Čakovec učenici se žale na osoblje škole koje ih zaključava i ne pušta van, odnosno u školu. Isto tako postoje i problemi s higijenskim potrepštinama. U OŠ Nedelišće događaju se česte krađe, nasilja i netolerancija među učenicima, doku OŠ Podturen učenici strahuju zbog čestih posjeta Roma u školu gdje obavljaju nuždu.

– To su samo neki od problema koji postoje i oni se ne bi trebali stavljati pod tepih. Nama nije u interesu da zataškavamo neke stvari. Problemi su tu i oni postoje, skrivali mi njih ili ne. Zato smo tu, zato postojimo da bi se bavili tim problemima. Naša sjednica ne može biti produktivna ako se na njoj ne iznose problemi.

Kao VUMŽ pozivamo na suradnju sve nadležne institucije koje su voljne rješavati probleme učenika kao što je to Međimurska županija.. Zahvaljujemo se županu Matiji Posavcu na brzoj intervenciji te na uloženom trudu i dobroj volji za nas mlade. – istaknuo je Marciuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije