Štedljivi Međimurci: Najveće uštede mogu ostvariti na hrani

– Koliko imate, toliko trošite, to je najbolji i najjednostavniji recept da se ne ode u dug. Treba pokriti onoliko koliko je dug pokrivač – savjet je Katarine Andročec svima koji su se našli u ozbiljnim problemima s otplatom dugova. A takvih je, barem prema podacima Fine, čak deset posto!

Od 27.100 stanovnika Čakovca, blokirane račune ima 2780. Međimurci su na glasu kao štedljivi, pa je iznenadio podatak o tome da je Čakovec drugi grad u Hrvatskoj, iza Križevaca, po udjelu blokiranih računa. Pitali smo građane imaju li savjete kako spriječiti ulazak u “crveno”.

– Kao i mnogi Međimurci, imamo komadić zemlje, oko jedan hektar, na kojem uzgajamo kukuruz i ječam. Time hranimo svinje i nakon što ih zakoljemo, meso dajemo djeci. Nešto ostane i nama, a kako je meso skupo, na taj način svi nešto uštedimo – kažu Katarina i suprug Vladimir Andročec. Da se najveće uštede mogu ostvariti na hrani, misli i Danijela Hrešć.

– Treba paziti da se ciljano kupuje, a ne da idemo u trgovinu po dvije stvari, a vratimo se s deset. Znam to po nama, jer smo dosta hrane bacali. Oni koji imaju povrtnjak mogu uzgojiti povrće koje je u trgovinama i na placu dosta skupo – napominje. Iako je blizu Slovenija, kupovinom u tamošnjim trgovinama može se uštedjeti samo ako se kupuje ono što je doista i potrebno. – No, često se dogodi da pokupujemo previše slatkiša za djecu i tri salame umjesto jedne – smije se.

Ona i suprug u boljem su položaju jer oboje rade, a obiteljima s jednim zaposlenim i djecom koja idu u školu, jako je teško. Pogotovo ako su podstanari. Teško je i mladom paru Nikolini Horvat i Igoru Macevskom. Prije četiri mjeseca dobili su sinčića Sebastijana. – Nezaposleni smo oboje. Dobivamo pomoć od države, a pomažu nam i roditelji. Trošimo samo na neophodne stvari, na luksuz se može zaboraviti. Ono što si ne možeš priuštiti, ne uzimaš na rate ili na kredit, ako baš nije nužno – vele.

Student na MEV-u Krešimir Majetić također ovisi o roditeljima. Povremeno nešto odradi. – Slabo je plaćeno, ispod 15 kuna satnice za studente je premalo. Em studiraš, em bi još trebao zabadava raditi! Ne može to tako – smatra on.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije