Mali genije: Treću godinu Martin Josip najbolji na INFOKUP-u

Nakon što je 21. siječnja održana školska razina natjecanja u informatici, a 21. veljače županijska razina, najbolji hrvatski informatičari okupili su se na državnom natjecanju u informatici, popularno zvanom INFOKUP, koje je održano od 17. do 20. ožujka u hotelu Zora u Primoštenu.

Na školskoj razini INFOKUP-a natjecalo se oko 6.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a na državnom je svoje znanje pokazalo 170 najuspješnijih iz svih hrvatskih županija natječući se u tri osnovne kategorije (Algoritmi, Osnove informatike i Razvoj softvera).

Međimursku županiju zastupali su Martin Josip Kocijan, učenik 6. razreda OŠ Petar Zrinski Šenkovec i član udruge MIS Strahoninec, kojem su mentori Miljenko Blažeka i Dejan Drabić, Luka Habuš, učenik 8. razreda OŠ Donji Kraljevec (mentorica Ana Dovečer) te učenici 2. razreda Gimnazije Josip Slavenski Čakovec Stjepan Požgaj, Livio Benčik i Borna Bilas (sva trojica pod mentorstvom su Miljenka Blažeke).

Službeni video Infokupa 2014.

Najmlađi od njih i ove je godine bio najuspješniji. Naime, Martin Josip Kocijan treću je godinu za redom osvojio prvo mjesto u kategoriji Algoritmi. U toj kategoriji učenici na početku natjecanja dobiju nekoliko zadataka, a na raspolaganju imaju programski jezik uz pomoć kojeg moraju programirati svoja rješenja zadanih problema.

Martin Josip natječe se u podkategoriji Basic/Python/Pascal/C/C++, a u rješavanju tri zadatka koristi se programskim jezikom C++. Najprije je 2012. godine kao jedini učenik 4. razreda pobijedio “petaše” u skupini natjecatelja dobne skupine “do 5. razreda”. U istoj dobnoj skupini, dakle “petaša”, pobijedio je i godinu dana kasnije 2013. godine, a ove je godine bio najbolji “šestaš”.

U cijelosti je jedini riješio prva dva zadatka, a u trećem je bio nadomak rješenja vrlo složenog zadatka. Osvojio je 128 od 200 mogućih bodova, dok je drugoplasirani osvojio 81 bod, što dovoljno govori o težini zadataka. Trostruki državni prvak iz informatike na završnoj svečanosti u četvrtak 20. ožujka u Primoštenu primio je za osvojeno 1. mjesto zlatnu medalju, priznanje i nagradu.

Luka Habuš u kategoriji Osnove informatike plasirao se na 16. mjesto u skupini osnovnih škola osvojivši 29.5 bodova od maksimalnih 50. Trojica gimnazijalaca natjecala su se u kategoriji Algoritmi (Pascal/C/C++), a natjecanje je obuhvaćalo rješavanje šest zadataka u dva dana. Od maksimalnih 350 bodova Stjepan Požgaj osvojio je 210.4 bodova te se plasirao na 4. mjesto. Livio Benčik je bio osmi sa 145 bodova, a Borna Bilas 12. sa 43 boda.

Od 15 natjecatelja iz Varaždinske županije, s kojima su međimurski natjecatelji zajedno putovali autobusom, najbolji rezultat postigao je Marin Kišić osvojivši drugo mjesto u Algoritmima. Kao i dosadašnjih godina, briljirali su učenici XV. gimnazije iz Zagreba (popularnog MIOC-a).

Tu školu polaze i dvojica Međimuraca, bivši učenici OŠ Sveti Juraj na Bregu, Nikola Pintarić koji je u kategoriji Algoritama u skupini 2. razreda osvojio 2. mjesto (235.4 bodova), te Tonko Sabolčec koji je osvojio također drugo mjesto u istoj kategoriji u skupini 3. razreda (264 od maksimalnih 350 bodova), a obojici je mentor Nikola Dmitrović.

Natjecanje je održano u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje koja je organizator ukupno 29 natjecanja iz znanja na kojima na školskoj razini sudjeluje čak 115.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, dok se 400 državnih pobjednika iz svih kategorija s tih natjecanja za svoj uspjeh nagrađuje i Oskarom znanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije