Održana dodatna edukacija za učitelje razredne nastave

U srijedu 19. travnja u OŠ Sveta Marijao prvi puta u ovoj kalendarskoj godini sastali su se učitelji razredne nastave osnovnih škola iz Preloga, Hodošana, Goričana, Donjeg Kraljevca, Draškovca, Svete Marije, Donje Dubrave i Kotoribe.

Njih je okupila njihova voditeljica Slavica Švec, diplomirana učiteljica savjetnica, koja je za njihovu dodatnu i permanentnu edukaciju predložila teme, Sociogram i Pravda i pravednost.

– Teme uvijek biramo zajednički tako da na početku jedne školske godine članovi vijeća predlažu teme za koje vjeruju kako će im biti potrebne u daljnjem radu, odnosno ona područja gdje se trebaju konstantno dopunjavati novim spoznajama na polju razredne nastave – rekla je savjetnica Švec.

– Sociogram je postupak istraživanja odnosa među članovima grupe s ciljem uočavanja pozitivnih i negativnih izbora i učenika prema ostalim članovima grupe – istaknula je nositeljica teme Mihaela Martinčić, prof. pedagoginja u OŠ Donja Dubrava. Dodala je kako je to učiteljima pomoć za građenje suradničkih odnosa među učenicima, a što je za funkcioniranje jednog razrednog kolektiva od neprocjenjive važnosti.

O Pravdi i pravednosti je govorila i provela radionice diplomirana učiteljica Zdenka Novak iz III. OŠ Čakovec koja je i voditeljica Županijskog stručnog vijeća građanskog odgoja. Ona je osoba koja se na temu građanskog odgoja unatrag dvije godine već više puta sastala s članovima ovog skupa.

– Kada se govori o pravdi i pravednosti već oni najmlađi učenici moraju biti osviješteni  kako bi mogli odrediti što je pravedno, odnosno njihov odnos prema pravdi. Na taj ih način i potičemo da na pravedan način donošenja nekih ključnih odluka – naglasila je. Dodala je  kako se taj segment građanskog odgoja odavno provodi, no sada je na učiteljima red da to znanje osvježe.

U provedenim stručnim radionicama grupe su trebale, a to su primjeri iz prakse, dati odgovore na loša djelovanja koja je trebalo riješiti kroz pet regula. A što se pak tiče uvođenja građanskog odgoja u nastavu, Novak je naglasila kako je u tijeku procedura donošenja odluke o njegovom uvođenju u nastavu, a u kojem obliku i kada će to biti odlučeno još je nepoznanica.

U ime domaćina skupa nazočne kolege pozdravio je diplomirani učitelj razredne nastave Damir Kos.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije