Romi pokrenuli inicijativu za uvođenje rumunjskog jezika u škole?

Na aktualnom satu 5. sjednice Gradskog vijeća vijećnik HDS-a Jurica Mesarić postavio je gradonačelniku Draženu Srpaku (HDZ) pitanje vezano uz nedavni posjet veleposlanika Rumunjske Cosmin-George Dinescua romskom naselju Sitnice, javlja Muralist.

– Iznenađujući posjet rumunjskog veleposlanika romskom naselju Sitnice izaziva zanimanje i sumnje. Što taj posjet znači za stvarno poboljšanje života Roma i da li je veleposlanik došao u izvidnicu može li naselje popuniti novim Romima iz Europske unije. Znači li to da je uvjet za dobivanje EU sredstava naseljavanje Roma iz drugih država unije i da se izgrađena, a nikad otvorena infrastruktura u naselju konačno stavi u funkciju samo u slučaju većeg broja žitelja koji bi bili dovedeni na ničije zadovoljstvo – upitao je.

– Drago mi je da je veleposlanik Rumunjske došao u posjetu našem gradu. Njega je pozvalo Vijeće za nacionalne manjine zbog inicijative za uvođenje učenja romskog jezika u osnovne škole kao fakultativnog predmeta. Naši Romi ne govore izvorni romski jezik niti ga razumiju.

Izrazili su želju da uče rumunjski i to je jedini razlog posjete za koji ja znam. Samo naselje ne može se više širiti jer nema slobodnih parcela ni infrastrukture. Također ne može se povećati broj stanovnika na način koji vi sugerirate – odgovorio je Srpak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije