Dežurstva u bolnicama se vraćaju na staro

Sindikati su s Ministarstvom zdravlja održali pregovore o definiranju smjenskog rada i plaćanja dežurstava u bolnicama. Poziv na pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) dobila su sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu, no Hrvatski liječnički sindikat nije se, piše HRT, odazvao pozivu.

Odlučeno je da će se 24-satna dežurstva u bolnicama i načini plaćanja vratiti na staro, odnosno da će biti kao prije primjene kolektivnog ugovora. To će, procjenjuje se, povećati troškove u zdravstvu za pola milijarde kuna na godinu. Da je zahtjev četiriju najznačajnijih zdravstvenih udruga: Liječničkog zbora, Komore, Akademije medicinskih znanosti i četiriju medicinskih fakulteta uvažen, potvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

– Očekujem da će to u roku od 15 dana biti riješeno jer dobra volja postoji. Sve se to ne odnosi samo na liječnike, već na svu osoblje koje dežura. Drugačijem načinom rada smo pokušali riješiti problem – u nekim bolnicama smo uspjeli, u drugim nismo, sada ćemo riješiti dežurstva – pojasnio je ministar.

Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva kazala je da će Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi u roku od 15 dana dati suglasnost da će pristupiti pregovorima.

– Danas očekujem pomake u pregovorima u odnosu na pacijente, liste čekanja i na liječnike u ustanovama u kojima ih je nedovoljno za rad u smjenama, nego moraju dežurati – istaknula je Ankica Prašnjak, čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije