Županijsko natjecanje i smotra radova mladih tehničara

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske Županije i Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture  u Tehničkoj školi Čakovec je 7. ožujka održano Županijsko natjecanje i smotra radova mladih tehničara Međimurske županije. Na natjecanje je bilo pozvano 180 učenika, koji su se natjecali u trinaest područja
natjecanja.

Prema područjima natjecanja u H – programu, po programu redovne nastave najbolji su:
Učenici 5. razreda – Maketarstvo i modelarstvo, prvo mjesto je osvojila Lidija Janković iz OŠ Sveta Marija, mentorica Nevenka Reif, a slijede je Nikolina Novak iz OŠ Štrigova (Kristijan Ovčarić) i  Lorena Martinjak iz OŠ Strahoninec (Katica Mikulaj Ovčarić).

Šesti razred se natjecao u Graditeljstvu. Najbolji je Bruno Horvat iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Kerovec), dok su drugo i treće mjesto osvojile Veronika Škvorc iz OŠ Štrigova (Kristijan Ovčarić) i Andrea Novak iz OŠ Jože Horvata Kotoriba (Karmen Somi).

Učenici sedmih razreda natjecali su se u području Strojarske konstrukcije i u Obradi materijala. Najbolji konstruktor je Patrik Blažeković iz OŠ Prelog (Milan Zvonar), a slijede ga Filip Vršić iz OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić) i Tomislav Farkaš iz OŠ Orehovica (Zvonko Ljubić).

Osmaši su se natjecali u područjima Elektrotehnika i Elektronika. Najbolji elektrotehničari su Luka Meštrić iz OŠ Strahoninec (Katica Mikulaj Ovčarić), Miho Hren iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Kerovec) i Luka Petek iz OŠ Nedelišće (Sandro Balašković), a elektroničari:  Fabian Benc, OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić), Domagoj Smolić, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Kerovec) i Lucija Andrašec iz OŠ Podturen (Ružica Murk).

U vrlo zahtjevnom području Robotika prema Pravilima natjecanja mogu se natjecati učenici od 5. do 8. razreda. Najbolji je David Grabant iz OŠ Prelog (Milan Zvonar), a slijede ga Mislav Kovač iz I. osnovne škole – Čakovec (Branko Vujnović) i Viktor Vlahek iz OŠ Prelog (Milan Zvonar).

U natjecanju po P – programu, učenici od 5. – 8. razreda su pokazali vještine i znanja koja su stekli radeći u izvannastavnim i izvanškolskim tehničkim aktivnostima. Najbolji mladi fotoamater je Stjepan Petković, 6. r iz OŠ Ivanovec, član Fotokino kluba Ivanovec, mentori Željko Medved i Radovan Petković, a slijede ga Jakov Kocijan, 7.r. iz OŠ Strahoninec (Katica Mikulaj Ovčarić i Davor Žerjav) i Josip Novak, 8. r. OŠ Prelog (Milan Zvonar i Silvio Benč).

U najzahtjevnijem dijelu natjecanja Robotsko spašavanje žrtve, najbolji su učenici iz II. osnovne škole, Čakovec: Noa Jalšovec, 7. r., Luka Jalšovec, 7. r. i Melita Sandrin, 6. r. mentora Gordana Bartolića. U Modelarskoj izradi tehničke tvorevine najbolja je bila Viktorija Stanko, 8.r. iz OŠ Goričan (Katica Mikulaj Ovčarić), drugi je Aleksandar Žužul, 7. r. iz OŠ Ivanovec (Željko Medved), a treći Karlo Maček, 8.r. iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Kerovec).

Najbolje u području Orijentacija i komunikacija su: Mirna Rodić, 8. r. iz OŠ Štrigova (Jelena Tuksar i Vladimir Vinko iz Radiokluba “Međimurje”), Ena Šardi, 6.r. i Rea Tomšić, 6.r. iz OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić i Jelena Tuksar iz Radiokluba “Međimurje”).

Među jedanaest pozvanih radova mladih tehničara poduzetnika na temu “Igračka” povjerenstvo je najboljim, proglasilo rad “Quadrocopter”, Tomislava Belovića, 7. r. iz II. osnovne škole Čakovec, mentor Gordan Bartolić, drugi je rad  “Skakavac” Valentine Mikulić, 6.r. iz I. osnovne škole, Čakovec (Branko Vujnović), a treći “Tipkalica”,  Borne Birača, 5.r. iz II. osnovne škole Čakovec.

56. državno natjecanje mladih tehničara i Smotra učeničkih radova održat će se u vremenu od 2. do 4. travnja u Primoštenu. Prvoplasirani učenici iz pojedinih područja će biti pozvani na državno natjecanje, a pozivu se može nadati i poneki drugoplasirani učenik s izvrsnim rezultatom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije