Vatrogasci savjetuju: Oprezno sa spaljivanjem biljnog otpada!

Dolaskom toplijih dana velik broj građana počinje s radovima na poljoprivrednim zemljištima koji uključuju i spaljivanje biljnoga otpada. Često se to radi na neodgovoran način o čemu svjedoči i velik broj informacija iz medija o požarima izazvanih upravo ovakvim ponašanjem.

Neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći je uzrok velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj. Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira.

Ukoliko  se odlučite za spaljivanje, pridržavajte se uputa:

– vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina.  Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
– prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
– pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
– ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
– osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
– sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru
– dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome aprostoru. Podsjećamo da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi 30 požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu. Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije