Na današnji dan rođen je poznati književnik Joža Horvat

Poznati književnik, moreplovac i svjetski putnik Joža Horvat rođen je na današnji dan, 10. ožujka 1915. godine u Kotoribi. Njegova najpoznatija djela su Besa, Crvena lisica, Waitapu, Mačak pod šljemom, Sedmi be, Molitva prije polovidbe…

U hrvatskoj sportskoj povijesti ostat će zapamćen i kao prvi Hrvat koji je, uz požrtvovnu suprugu Renatu, sina Marka te Vladimira Hrlića, oplovio svijet na sportskom jedrenjaku Besa. Njegov životni moto je bio: Živi samo onaj koji za nešto živi.

Rođen je u najistočnijem međimurskom mjestu u koje se vrlo rado vraćao. Posebice je volio otići u ribičiju na Muru gdje je iznova pronalazio inspiraciju. Svoju ostavštinu Joža je ostavio Muzeju Međimurja i Knjižnici i čitaonici Kotoriba, a Kotoriba mu se odužila na najljepši mogući način tako da tamošnja škola s ponosom nosi njegovo ime.

Muzej Međimurja Čakovec poziva sve zaniteresirane na otvorenje izložbe Povijesnog odjela pod nazivom “Joža Horvat – Život pod jedrima” u petak 14. ožujka s početkom u 18 sati. Veliki čovjek, putopisac, prozni i dramski pisac te scenarist Joža Horvat preminuo je 26. listopada 2012. godine u Zagrebu u 98. godini života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije