Unatoč uštedi i rebalansu proračuna, rodiljne naknade neće padati

Rodiljske naknade neće se mijenjati usprkos tome što je rebalasom proračuna predviđena ušteda na toj stavci od 100 milijuna kuna. Da je tome tako, kazao je i premijer Zoran Milanović pri donošenju rebalansa proračuna. Riječ je o političkoj odluci jer si vladajući neće dopustiti istu pogrešku kao što je to učinjeno 2003. godine, kada je zbog te nepopularne mjere vlast izgubila podršku glasača.

– Tih sto milijuna kuna, za koliko se smanjuje stavka rodiljskih naknada, namirit će se u nekom sljedećem rebalansu – govore upućeni izvori. Kazao je to i ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.


Treba promijeniti zakon

– Da bi se rodiljske naknade smanjile, trebalo bi promijeniti zakon, a to se najvjerojatnije neće dogoditi pa će HZZO imati taj proračunski manjak na svojoj bilanci – kazao je Varga. Napomenuo je da su na jednak način završili i 2013. i 2012. godinu te ponovio kako takve odluke neće biti moguće nakon izlaska HZZO-a iz riznice, što se očekuje 1. srpnja 2014. godine, jer tada će raspolagati isključivo novcem namijenjenim zdravstvenom osiguranju.

Da se Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama neće mijenjati, potvrdili su i u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije