Tečaj kuhanja Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske

Je li moguće napraviti palačinke i špagete bez bijelog pšeničnog brašna? S tom dvojbom suočeni su svi kojima je dijagnosticirana celijakija, doživotna nepodnošljivost glutena.

Ne grickajte!

Budući da je jedina terapija dijeta, oboljeli do kraja života ne smiju jesti pšenicu, raž, ječam i zob, sve njihove prerađevine i sve proizvode koji ove žitarice sadrže u tragovima.

Da je moguće pridržavati se dijete, a ujedno jesti palačinke, pizzu i kolače, oboljeli od celijakije uvjerili su se u Čakovcu, gdje je međimurska podružnica Hrvatskog društva za celijakiju organizirala radionicu o pripremanju hrane bez glutena.

– Podaci govore da se niti 40 posto oboljelih ne pridržava dijete, u što sam se i osobno uvjerila. S jedne strane, problem je što ljudi misle da im neće škoditi ako pojedu male količine glutena, primjerice čips i oljušteni kikiriki ili ako režu nožem kojim ostali ukućani režu običan kruh s glutenom. No to je velika zabluda, jer se time njihove zdravstvene tegobe samo nastavljaju. Drugi glavni problem je to što su kruh bez glutena, kolači i drugi proizvodi jako skupi pa su za mnoge nedostižni – kaže Draženka Habuš, predsjednica udruge.

Upravo je zbog toga organizirala radionicu na kojoj su oboljeli učili kako kuhati bezglutenskim brašnom. To je daleko najjeftinije, jer se dvije vrste brašna bez glutena dobivaju na recept s nadoplatom od svega nešto više od dvije kune, dok se jedna vrsta brašna ne doplaćuje. Međutim, pripremiti kruh ili palačinke s bezglutenskim brašnom nije jednostavno, posebice za početnike.

Male tajne

– Palačinke je najjednostavnije pripremiti s rižinim brašnom, jer je palačinka čvršća i lakše se okrene. To brašno ne ide na recept, ali nije skupo kao gotovi proizvodi. Tajna pripremanja palačinki je i u jajima. U smjesu treba dodati dvostruko više jaja nego u klasičnu – savjetuje Draženka Habuš, koja i sama boluje od celijakije, kao i njezin sin.

Kad je kruh u pitanju, kaže da je najvažnije pogoditi omjere, a smjesa ne smije biti prerijetka. – Potrebno je samo puno vježbanja. Što više puta pripremaš kruh, to je on bolji. Ne smije se odustati ni ako deset puta ne ispadne dobro, jer ćete tada već sami osjetiti kakav mora biti odnos namirnica – ističe.

Kad je u pitanju brašno, kaže da u prehrani svakako treba koristiti više vrsta kako bi jela bila što raznovrsnija. U pripremi hrane život olakšavaju različiti aparati, koji su, nažalost, u pravilu dosta skupi. No u trgovinama se može naići i na povoljne stvari. U Čakovcu je, primjerice, jedna gospođa kupila aparat za izradu špageta za svega 38 kuna.

– Iako su tako napravljene špagete dostatne za jedan obrok, aparat je odličan, a korištenje je jednostavno: špagete se istisnu direktno u vrelu vodu. Idealan je za studente koji se studiraju izvan mjesta stanovanja – kaže Draženka Habuš.

Pozivamo vas na bezglutenski tečaj kuhanja Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske 7. ožujka 2014. petak, od 16.00-19.00h u Čakovcu, Kalnička 22. Tečaju će prisustvovati predstavnici firme Schaer i Nominal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije