Gradske ustanove osim Knjižnice i čitaonice u 2013. poslovale pozitivno

Stručni kolegij čakovečkog gradonačelnika uputio je na usvajanje Gradskom vijeću (čija će sjednica biti održana u četvrtak 6. ožujka) prijedlog suglasnosti na Izvješće o poslovanju gradskih ustanova za 2013. godinu. Tako je prije svega, gradonačelnik Stjepan Kovač kazao kako se bez lažne skromnosti može pohvaliti po pitanju financijskoga stanja u gradskoj blagajni.

– Svima je poznato kako smo u 2013. godinu krenuli s minusom od 9.800.000 kuna, kraj godine smo dočekali s minusom od 1.700.000, što znači da smo u jednoj godini taj ogromni minus uspjeli smanjiti za više od osam milijuna kuna. Isto tako treba spomenuti da je postojao i dug prema raznim dobavljačima u iznosu od skoro deset milijuna kuna, koji je smanjen na tri milijuna kuna, zbog čega ne bi želio da se u javnosti špekulira da je prodaja zemljišta Srednjoj školi Čakovec u iznosu od četiri milijuna kuna pokrila sve dugove grada jer to jednostavno nije tako.

U Gradu se i dalje sve radi prema planovima, o čemu u korist govori i današnje stanje žiro računa od 802.000 kuna u pozitivi, dok će se tekući manjak ove godine pokriti kroz rebalans proračuna, kazao je Kovač. Uz to uskoro bi na račun trebalo sjesti i 2.113.000 kuna od prodaje zgrade bivšeg Centra za socijalnu skrb. Isto tako ide se i u skoru procjenu zemljišta Martane III., za koju su zainteresirana tri investitora, od koji će dva najvjerojatnije zemljište kupiti već kroz mjesec ili dva. Zbog svega navedenoga gradonačelnik Kovač smatra da se Čakovcu napokon stvorila jedna pozitivna klima za investitore tako da ljudi već i sami zovu, žele prave informacije, to bi trebalo značiti da za Grad dolaze bolji dani.

Dug Međimurske županije prema Knjižnici i čitaonici Nikola Zrinski veći od šesto tisuća kuna

Unatoč kriznim vremenima skoro sve gradske ustanove svoje su poslovanje u prošloj, 2013. godini završile pozitivno, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan. Jedina koja je poslovala negativno je Knjižnica i čitaonica Nikola Zrinski s minusom od 149.911,62 kuna. Taj konačni rezultat financijskoga poslovanja kroz velike mjere štednje kao i nemogućnost realizacije poslovnih i programskih sadržaja, što se najbolje vidi iz prinove knjižnog fonda je zapravo dug od obaveznih sredstava od strane Međimurske županije, koji nije bio isplaćen za prošlu godinu.

Treba spomenuti i to da Međimurska županija neredovito izvršava svoje obaveze jer prema Sporazumu iz 1998. godine kao i Dodatku I Sporazuma iz 2010. godine njezin dug prema Knjižnici i čitaonici se još više povećao i na dan 31. prosinca 2013. dug je iznosio 634.537,64 kune, što se smatraju u Knjižnici i čitaonici zasigurno odrazilo na njihovo poslovanje.

Od ostalih gradskih ustanova Centar za kulturu je prošlogodišnji dug od 183.955 kuna, došao ove godine na pozitivnih 34.675 kuna, Dječji vrtić, koji nakon niz godina posluje pozitivno uspio je prošlogodišnji dug od 1.442. 483 kuna prepoloviti, na 735.947, a kako još uvijek ima oko 2 milijuna kuna potraživanja od strane roditelja, očekuje se da će tijekom ove godine Dječji vrtić izaći iz minusa u potpunosti. Pučko otvoreno učilište je imalo manjak od 94.000 kuna zbog nekakvih izdataka, ali je završilo godinu sa 446.787 kuna u pozitivi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije