EU Platana: “Zaštitimo žabe od stradavanja na prometnicama!”

Prošle godine se po prvi puta na području Međimurske županije provodio projekt pod nazivom “Zaštita žaba od stradavanja na prometnicama” kojeg je Ekološka udruga “Platana” iz Nedelišća provodila u suradnji s Javnom ustanovom “Međimurska priroda”.

S obzirom da se projekt pokazao iznimno uspješnim, i ove godine se nastavlja s aktivnostima na istoj lokaciji u Općini Nedelišće, a u sklopu Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće. U rano proljeće započinje sezona razmnožavanja i migracije žaba prema mrijestilištima u vodenim staništima pri čemu one vrlo često stradavaju u prometu.

U Općini Nedelišće takva “crna točka” nalazi se na županijskoj cesti Črečan-Macinec koja presijeca koridor migracije žaba iz šume u kanal Trnavu u dužini od 400 metara. U sklopu ovog projekta postavlja se zaštitna mreža koja u vrijeme migracije onemogućava žabama i drugim vodozemcima prijelaz preko ceste te se na taj način one štite od stradavanja na prometnici.

Radna akcija postavljanja zaštitne mreže održana je u subotu 22. veljače 2014. godine, a na akciji su sudjelovali članovi Ekološke udruge “Platana”, učenici OŠ “Gornji Mihaljevec” te djelatnici “Međimurske prirode”.

U periodu od mjesec dana, u vrijeme migracije žaba iz šume prema kanalu Trnava, članovi EU “Platana” će svakog dana ujutro i navečer obilaziti lokaciju i sakupljati žabe te ih prenositi do kanala Trnave i na taj način ih zaštititi od stradavanja na prometnicama.

Jedan od osnovnih ciljeva navedenih aktivnosti je edukacija i osvješćivanje javnosti o važnosti očuvanja žaba i ostalih vodozemaca, kao bitnih karika u održavanju zdravog i stabilnog ekosustava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije