“Tarzan i divlja svinja na posljednjoj večeri” u Lendavi

Dana 21. veljače u 20 sati u Kulturnom domu u Lendavi brojni posjettielji imali su priliku pogledati najbolju predstavu Festivala Kazališnih amatera Međimurja 2013 godine – “Tarzan i divlja svinja na posljednjoj večeri”, u izvedbi kazališne družine “Štolcer”.

U Prelogu na KAM-u je predstava dobila i nagradu za najbolji amaterski tekst, najbolju režiju te najbolju mušku ulogu. Predstava je vrlo dobro prihvaćena od publike što dokazuje i nagrada Grada Slavonskog Broda po izboru publike i nagrada na 53. festivalu Hrvatskih kazališnih amatera održanom u svibnju prošle godine. Gostovanje kazališne družine organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Pomurje.

Predstava je simbolička i daje nam kroz satiričan prikaz, sliku uvijek aktualne problematike; promjena u društvu i politici koje utječu na sudbine pojedinaca i posljedično, na odnose među ljudima i unutar obitelji. U 70 minuta, koliko predstava traje, publika je uživala u slikovito i temperamentno prezentiranoj situaciji okupljanja raštrkanih članova obitelji na zajedničkom objedu na seoskom imanju Vlade Tarzana.

Nesuđeno kolinje svinje koja je trebala biti poslužena na večeri ali je oboljela i glavom je zato platilo 6 kokoši, mogli bi protumačiti na više načina. Sama večera koju svaki dan blagujemo niti ne sluteći da bi nam jednoga dana mogla biti i posljednja, simbolika je ustaljenosti koja nas može stajati glave. Posljednja večera, simbol je oproštaja od uobičajenih formi i nagovještaj konačnih promjena.

Kako se svatko od nas snalazi u tome, daje nam za misliti groteskni prikaz pomutnje među likovima koji se vrte u svojim malim svjetovima u osobnim dilemama i razmišljanjima. Svatko od nas se mogao zamisliti kao dio slične obitelji. Bilo je tu svega: od glembajevske filozofije i raščišćavanja međusobnih odnosa do elemenata Orwellove životinjske farme.

Romska glazba TRIA Cigojner Bela bila je odlična pozadina razigranoj ekipi s autoricom Kristinom Štebih i redateljem Dejanom Buvačom na čelu. Predstava je bila pravo osvježenje za zadnji radni dan u tjednu i odličan uvod u vikend koji je trebalo iskoristiti na najbolji mogući način jer je nekima od nas mogao biti i posljednji. Nikad se ne zna!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije