Svetomarska čipka svoje mjesto našla na gotovo svim kontinentima

Udruga Svetomarska čipka iz Svete Marije u subotu 22. veljače održala je svoju izbornu skupštinu. Udruga je osnovana je krajem lipnja 2010. godine, a dosadašnja predsjednica Biserka Poljak je rekla kako je udruga osnovna s ciljem očuvanja čipke na užim prostorima Svete Marije i nakon četiri godine rada s ponosom mogu reći da su u tome uspjeli na način što je njihova rukotvorina svoje mjesto našla gotovo na svim kontinentima.

– Čipka je tu, ona postoji, a nama je sada najvažnije obučavanje i poučavanje zainteresiranih žena, a pogotovo mladih da ona dalje živi i generacijski se prenosi. Okupljamo se svakog ponedjeljka u vlastitim prostorima gdje radimo na obučavanju novih, ali i unapređenju rada već iskusnih članica – rekla je Poljak.

Pobrojala je manifestacije na kojima je čipka predstavljena, a ona je po vrijednosti četvrta u Hrvatskoj. One su se odvijale od Svete Marije preko varaždinskog Špancirfesta do slavonskih Sikirevci, a posebno raduje što je njihova čipka svoje posebno mjesto dobila na izložbi čipki u Lepoglavi.

Svetomarske čipkarice u planu imaju izradu promidžbenog letka i prikladnih košulja za čipkarice s oznakom Svetomarske čipke. Riječi pohvale njihovom radu izrekli su gosti skupa. Općinska načelnica Đurđica Slamek je izrazila ponos što udruga i čipka postoje obećavši svu moguću pomoć od strane Općine. Sugestivno je poručila članicama da počnu plesti čipku starog kova.

– Ovo što sam danas čuo me je fasciniralo – rekao je mjesni župnik vlč. Pavao Markač koji im je poručio da pokušaju ići na izvore čipke, a ako će biti potrebno on će im s crkvene strane iznaći pomoć. U udruzi je danas okupljeno 34 člana, od kojih je 6 podupirajućih, a posebno aktivnost iskazuje njih 15.

U izbornom djelu skupa za predsjednicu je ponovno na mandat od četiri godine izabrana Biserka Poljak, dopredsjednica će biti Gordana Hunjadi, tajnica Valentina Horvat-Pavčec, a blagajnica Marija Bobić. Na kraju skupa je gospođa Poljak izrazila posebnu zahvalnost dosadašnjoj tajnici Magdaleni Kvakan

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije