Alojzije Sobočanec ostaje predsjednik Zrinske garde Čakovec

Petnaesta redovna, ujedno izborna sjednica Skupštine udruge građana “Zrinska garda Čakovec” održana je u četvrtak, 20. veljače.

Uz šezdesetak članova Udruge, sjednici su bili nazočni međimurski župan Matija Posavec, njegov zamjenik Zoran Vidović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat i predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, koji su se prigodno obratili okupljenima, te pročelnik Zmajskog stola Čakovec Marijan Ramuščak.

Na sjednici su jednoglasno prihvaćena izvješća o radu i financijskom poslovanju Udruge u 2013. godini te izvješće Nadzornog odbora. Istaknute se mnogobrojne aktivnosti, među kojima su 90 nastupa povijesne postrojbe u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanje zbornika radova sa znanstvenog skupa “Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan”, te pretiska darovnice Nikole Zrinskog Sigetskog župi Sveti Juraj na Bregu iz 1563. godine.

Zatim proslava državnog spomendana Zrinskih i Frankopana, suorganizacija znanstvenog skupa u Murakereszturu, organizacija Bala na dvoru Zrinskih u prigodi ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, te sudjelovanje u 18. danima hrvatske kulture u u departmanu Aisne u Francuskoj i mnogim kulturnim i drugim manifestacijama. Posebno je istaknuto primanje novih gardista i članova, među kojima i počasnih članova zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH viceadmirala Ante Urlića, vojnog biskupa mons. Jurja Jezerinca i generala Mladena Markača i Ante Gotovine.

Za dugogodišnji uspješan rad Zrinska garda primila je od Predsjednika RH Ive Josipovića Priznanje Republike Hrvatske za osobite zasluge u promociji hrvatske povijesti i kulture, očuvanju baštine Zrinskih te promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske. U financijskom poslovanju Zrinska garda je unatoč kriznim vremenima zahvaljujući zajedništvu svih članova i podupiratelja pozitivno poslovala.

Usvojeni su program rada i financijski plan za 2014. godinu. Uz redovne aktivnosti, vezane uz očuvanje i promociju baštine Zrinskih, u ovoj godini planira se u suradnji s Međimurskom županijom postavljanje poprsja Petra Zrinskog u prigodi Dana Međimurske županije, a s Općinom Šenkovec poprsja Nikole Zrinskog Sigetskog.

U tijeku je i izrada suvenira u suradnji s Graditeljskom školom Čakovec, za što su animirani učenici, zatim izrada odličja i plaketa Zrinske garde te suorganizacija međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 350. obljetnice pada Novog Zrina i pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog. Gardisti Zrinske garde uvježbat će novu točku i koreografiju za što će se pripremiti na stručnoj razini.

Također je spomenuta i potreba prilagođavanja Statuta i djelovanja s predstojećim novim Zakonom o udrugama, dok se u financijskom planu Udruga ponovno može osloniti na izravnu proračunsku pomoć Međimurske županije i Grada Čakovca te drugih pojedinih gradova, općina i podupiratelja.

Kako je ovo bila izborna sjednica Skupštine, nakon provedenog poziva svim članovima za dostavu kandidatura, za predsjednika Udruge i u idućem dvogodišnjem mandatu izabran je Alojzije Sobočanec, dipl. oec., dok će dužnost dopredsjednika i dalje obavljati mr. sc. Ivan Baksa. Za predsjednika Skupštine ponovno je izabran Mihael Štebih, akad. kipar, za glavnog tajnika Bojan Kocijan, te zapovjednika Ratimir Hrešč, dok su u Predsjedništvo izabrani još i Davor Bratković, Dražen Berkopić, Mladen Obadić i Đuro Bel.

Ujedno je potvrđen mandat nadzapovjednika Alojzija Šestana i kume zastave Bernarde Cecelja, koji su i članovi Predsjedništva. Za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana je Ivančica Somođi, a za članove Ivan Erent i Stjepan Novak. Za predsjednika Suda časti izabran je prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, a za članove Dragutin Trstoglavec i Zoran Vidović.

Za dozapovjednike povijesne postrojbe odlukom Skupštine imenovani su Davor Bratković, Goran Perčić, Hrvoje Novak i Nenad Pongrac. Za osobni doprinos u nastupima Zrinske garde i ostalim aktivnostima na kraju sjednice priznanja su primili Antun Kolac, Nenad Štrek i Vanja Štebih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije