U Čakovcu kampanja za promicanje razumne potrošnje antibiotika

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije – djelatnost Mikrobiološki laboratorij organizira javnu kampanju povodom promocije razumne potrošnje antibiotika koja će se održati u Čakovcu u subotu 22. veljače na Trgu Republike od 11  do 13 sati. 

Antimikrobna rezistencija je globalni problem na koji upozoravaju mnogi stručnjaci već dulji niz godina diljem svijeta. Uspješno smo prevladali mnoge izazove u liječenju raznih bolesti i postigli brojne napretke u svim granama medicine. Mnoga od njih temelje se na djelotvornosti antibiotika.

Nažalost, uslijed preširoke, često nepotrebne uporabe antibiotika bakterije su razvile brojne mehanizme otpornosti. To je ugrozilo dosadašnja postignuća suvremene medicine, kao što su transplantacija organa, liječenje malignih oboljenja, brojni kirurški zahvati. Ugrožena je i budućnost liječenja bakterijskih infekcija.

Samoinicijativno liječenje antibioticima bez savjeta liječnika, kao i pritisci pacijenata na liječnike za propisivanjem antibiotika, značajni su čimbenici u poticanju prevelike potrošnje antibiotika. U našoj sredini čak 96% antibiotika se troši u izvanbolničkoj sredini.

Pozivaju vas da im se pridružite i podržite u nastojanju da što veći broj sugrađana osvijesti o važnosti antibiotika i njihove razumne uporabe, kako bi ih sačuvali za budućnost. U provedbi Javne kampanje uz liječnike Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i druge liječnike iz naše Županije, sudjelovat će nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

– Edukacija građana i zdravstvenih radnika je jedan od načina na koji možemo sačuvati djelotvornost antibiotika – poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije